Man (41) opgepakt voor omzeilen sancties tegen Rusland

18 juli 2023 om 10:40 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:04
nl
Een 41-jarige man uit Etten-Leur is opgepakt omdat hij de sancties tegen Rusland zou hebben omzeild. Dat meldt de FIOD dinsdagochtend. Volgens de opsporingseenheid van de belastingdienst heeft de man computeronderdelen via landen zoals Kazachstan en Kirgizië naar Rusland geëxporteerd.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Het onderzoek startte na informatie van de douane. De verdachte heeft volgens de FIOD een eenmanszaak in Moerdijk die computeronderdelen exporteerde naar Rusland.

Uitwijklanden
Sinds dat land Oekraïne aan- en binnenviel, op 26 februari 2022, zijn er allerlei sancties van kracht. Sindsdien zou de man daadwerkelijk veel minder zijn gaan exporteren naar Rusland, maar nam de verkoop aan klanten in Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten juist sterk toe.

Het onderzoeksteam denkt dat de verdachte via deze zogenoemde uitwijklanden goederen exporteerde, die daarna alsnog in Rusland terechtkwamen.

Magazijnvoorraad
De man werd vorige week dinsdag al aangehouden, maar wordt nu pas gemeld door de FIOD. In de tussentijd heeft de rechter-commissaris besloten dat de man twee weken in de cel moet blijven.

Tijdens de inval is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Ook is de magazijnvoorraad van de man meegenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!