Steun voor homo's en transgenders op scholen, maar ook veel weerstand
In de GSA's zitten leerlingen en docenten die zelf homo, lesbienne, biseksueel of transgender zijn, maar ook leerlingen en docenten die voor deze groep op willen komen. Omroep Brabant vroeg alle Brabantse GSA's hoe het op hun school gesteld is met de acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders en wat zij doen om dit te verbeteren.
"Docenten en leerlingen vinden het erg vreemd om 'hen' te zeggen."
De meeste GSA's in Brabant organiseren activiteiten rondom Coming Out Day en Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren hun steun kunnen laten zien door paarse kleding te dragen. Daarnaast hebben de meeste GSA's een wekelijkse bijeenkomst waar leerlingen terecht kunnen met hun problemen of een praatje kunnen maken met leerlingen die hetzelfde meemaken.
Op het Strabrecht College in Geldrop merken ze problemen rondom de acceptatie, opvallend genoeg ook onder docenten. "Er is nog veel onwetendheid en weerstand onder medewerkers en leerlingen. Leerlingen die lid zijn van onze GSA worden nog wel gepest, maar sinds die groep er is merken we wel vooruitgang. Vooral onder medewerkers lijkt er steeds meer acceptatie te zijn."
Op de meeste scholen denken docenten mee wanneer leerlingen van geslacht veranderen of zich anders voelen. Zo proberen ze docenten erop te wijzen dat leerlingen aangesproken willen worden met een andere naam of ander voornaamwoord. Mensen die zich geen man of vrouw voelen, willen vaak liever aangesproken worden met 'hen' in plaats van 'hij' of 'zij'.
De GSA van het Strabrecht College merkt dat dit lastig is. "Het gebruik van andere voornaamwoorden gaat heel moeizaam. Mensen moeten hun taalgebruik veranderen en dat is moeilijk. De meeste docenten en leerlingen vinden het vooral erg vreemd en stoppen er geen energie in. Dit zorgt voor een onprettige omgeving op school."
"Wij krijgen toch ook geen speciale dag?"
Op de Rooi Pannen in Eindhoven merken ze vooral weerstand wanneer de GSA iets organiseert. Er zijn leerlingen die het niet helemaal accepteren en het allemaal maar een beetje gek vinden. "Bijvoorbeeld op Paarse Vrijdag. Dan merk je dat de GSA-leden elkaar als groep versterken, maar je merkt ook dat er opmerkingen worden gemaakt: 'Doe eens normaal, wij krijgen toch ook geen speciale dag?' Daardoor is het voor de GSA-leden wel lastig om iets te organiseren. Zodra het zichtbaar wordt, krijgen ze vervelende reacties."
Ook op het Theresia Lyceum in Tilburg verliep Paarse Vrijdag niet vlekkeloos. "GSA-leden werden lastiggevallen door leerlingen. Zij stelden erg persoonlijke vragen, probeerden spullen te stelen en wilden niet weggaan. GSA-leden geven aan dat ze gepest of nagestaard te worden. Er moet dus nog wel iets veranderen."
De GSA maakt wel een verschil. "Al is het maar om een veilige plek te bieden op school. Ook laten we leerlingen hiermee zien dat ze er mogen zijn."
Het gaat dus nog niet altijd goed, maar de GSA-leden van het Strabrecht College blijven positief. "Een middelbare school is net een kleine maatschappij, dus de weerstand blijft nog wel. Er is nog veel te doen, maar in de afgelopen jaren hebben we meters gemaakt om te zorgen voor een fijne school."
LEES OOK:
Harlem vluchtte omdat hij homo is, maar ook in het azc was hij niet veilig
Vlaggen en solidariteitsclubjes: dit doen de Brabantse Regenbooggemeenten