Weet je nog, vier jaar geleden? Wat een verschil met vandaag!

25 juli 2023 om 08:38 • Aangepast 5 augustus 2023 om 02:03
nl
Als je nu naar buiten kijkt, kun je het je bijna niet voorstellen. Maar vier jaar geleden werd op exact deze dag in de gemeente Gilze en Rijen de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten: 40,7 graden. Het contrast met deze dinsdag is enorm.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Vier jaar geleden was het puffen in Brabant en dus met name in Gilze en Rijen. Longarts Frank Smeenk van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven waarschuwde iedereen zoveel mogelijk binnen te blijven omdat smog de longwegen aantast. Je rustig houden en de koelte opzoeken was de boodschap en dat deden dan ook de meeste mensen.

Met het temperatuurrecord in 2019 nam de gemeente Gilze en Rijen de hittewimpel over van het Gelderse Warnsveld. Dat had wel wat voeten in de aarde, maar inmiddels hangt die op de vliegbasis in de Traditiekamer, een museum over de militaire geschiedenis van de regio en de vliegbasis.

"Veertig graden was echt niet normaal!"

Een man uit Rijen kan zich de hitte van vier jaar geleden nog goed herinneren. "Dat was echt niet normaal. Maar wij waren die dag toevallig naar zee. Daar was het beter. En in de auto hebben we airco. Dan heb je er geen last van." Hij houdt sowieso wel van de warmte. "Een graad of 35 mag het van mij best wel zijn."

Een vrouw valt hem bij: "Mij kan het niet warm genoeg zijn, heerlijk!"

Een andere vrouw heeft juist liever het weer van deze dinsdag. "Dit vind ik helemaal niet erg", vertelt ze. "Ik ben niet echt een zomermens. Veertig graden vind ik veel te heet. Ik zou goed in Noorwegen of Zweden kunnen wonen, haha. Van mij mag het zo blijven."

"Met veertig graden doe je niet veel", vult een andere man aan. "Vier jaar geleden waren er hier maar weinig mensen buiten. Dan zoek je een verkoelend plekje in de schaduw op. Dat gebeurde dan hier, op het terras."

"Een jasje of vestje gaat wel goed van pas komen vandaag."

Het contrast met het weer op deze dinsdag is enorm. "De temperatuur blijft dinsdagmiddag steken op 20 graden", vertelt Roosmarijn Knol van Weerplaza dinsdagochtend in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant. "Er waait een koele noordwestenwind. Het zomergevoel is dus redelijk ver te zoeken. De zon schijnt gemakkelijk tussen de enkele stapelwolken door."

Heel af en toe is er een regenbui. "Maar dat zijn er minder dan op maandag", benadrukt Roosmarijn. "Toen hadden we te maken met echt een paar stevige buien, met onweer en hagel. Deze dinsdag is dat duidelijk minder. Het is een redelijk rustige dinsdag. Maar een jasje of vestje komt wel goed van pas."

Komende nacht neemt de regenkans weer toe. "Dan kan er ook weer wat onweer en hagel bij zitten. Woensdagmiddag wordt het weer wat droger. Ook dan komt de temperatuur rond de 20 graden uit." Verbetering zit er ook de dagen daarna niet in.

LEES OOK:

Hitterecord opnieuw verbroken: ruim door de 40-gradengrens

Het heeft even geduurd maar de hittewimpel is eindelijk in Brabant

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!