Steeds meer spoorlopers door extra beveiliging op station in Maarheeze
De spoorbeheerder ziet dit jaar een toename van het aantal spoorlopers en heeft in februari al camera's opgehangen. "Op of naast het spoor lopen is verboden, het is levensgevaarlijk. De trein heeft een aanzuigende werking, zelfs als je naast het spoor loopt."
De spoorbeheerder laat speciale teams surveilleren. Het bedrijf bekijkt nog of er nog meer maatregelen nodig zijn. De spoorverbinding tussen Maarheeze en Weert is aantrekkelijk om langs te lopen. Het is een rechte route van zo'n zes kilometer en dat is te voet goed te doen.
“We zien vaak wie het zijn, maar wat kunnen wij er als vrouwen tegen doen?"
Ook de gemeente Weert bevestigt dat er langs het spoor wordt gelopen. "In Afrika vinden ze dat helemaal niet raar", zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente is er ook bij het station en de winkels in Weert overlast van asielzoekers uit Budel: "Er is gedoe, winkeldiefstallen en zwartrijden", zegt de woordvoerder.
Voldoende aanleiding volgens de gemeente om sinds drie weken ook extra toezichthouders in Weert in te zetten. Het gaat om hetzelfde team dat sinds enkele maanden ook in Budel en Maarheeze actief is. Het team is een initiatief van het Ministerie van Justitie en wordt ook ingezet in Ter Apel. Het team gaat op straat in gesprek met asielzoekers en wil ondernemers een veiliger gevoel te geven.
Zij ervaren de laatste tijd meer overlast van asielzoekers. Een medewerkster van schoenenzaak Bristol: “We zien vaak wie het zijn, maar wat kunnen wij er als vrouwen tegen doen? Wij hebben vooral last van diefstal. Afgelopen weekend hadden we drie of vier lege schoenendozen. Maar of deze schoenen zijn gestolen door asielzoekers, weten we niet zeker.” Het gaat volgens de ondernemers vaak om Frans of gebrekkig Engels sprekende mannen.
"Ik dacht: dit gaat mij broeken kosten."
Alle winkeliers beschrijven een zelfde soort strategie. Een groepje van zo’n vier mannen komt de winkel binnen. Eén van hen meldt zich met een vraag en de rest verspreidt zich over de winkel. Daarna proberen ze volgens de winkeliers toe te slaan.
Zo ging het ook bij een spijkerbroekenverkoper in het centrum. "Ze kwamen met z'n vieren binnen. Eentje liep naar de kassa, een ander liep naar de duurdere broeken en de andere twee gingen ergens anders in de winkel staan. Ik ben in een hoek gaan staan om alles te kunnen zien. Ik dacht: dit gaat me broeken kosten. Ik heb mijn telefoon gepakt en alles gefilmd. Toen waren ze zo weg. Op zo'n moment denk je niet echt na, maar naderhand had ik trillende handen."
“Als ik zie dat ze binnen willen komen, vraag ik of ze geld bij zich hebben."
Een eigenaar van een kledingzaak een paar deuren verderop laat ze niet meer binnen: “Als ik zie dat ze binnen willen komen, vraag ik of ze geld bij zich hebben. Of ik zeg bijvoorbeeld dat ik net van plan ben om te sluiten. Dan haken ze vanzelf af.”
De ondernemers balen van de diefstallen, maar erkennen ook dat de problemen in Maarheeze en Budel vele malen groter zijn.
Sinds de komst van het toezichtteam ondervindt een deel van de winkeliers in Weert juist minder overlast. Ze zijn allemaal blij met de komst van de toezichthouders.
Wil jij jouw verhaal met ons delen? Dat kan. Redacteuren van Omroep Brabant zijn van maandag 24 juli tot en met vrijdag 28 juli in Budel en Maarheeze. Je bent welkom om jouw verhaal met ons te delen. Maar je kan ons ook mailen op [email protected] of bellen of appen naar 040-2949492.
LEES OOK:
Sardar vlucht na doodstraf uit Iran, nu heeft hij hier een nieuw leven
Marvin en zijn team houden toezicht in Budel om overlast azc tegen te gaan
Agenten mee op de trein om overlast asielzoekers tegen te gaan