Waarschuwing voor zware buien met onweer en hagel

29 juli 2023 om 08:50 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:05
nl
Het KNMI waarschuwt dat het zuidoosten van het land zaterdagmiddag last kan krijgen van een paar stevige onweersbuien. Hierbij is er ook kans op hagel. Het weerinstituut heeft voor Brabant, Gelderland en Limburg code geel afgegeven.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"In het westen van België ligt een gebied met buien klaar en daarmee krijgen we de komende uren te maken", vertelde Wouter van Bernebeek van Weerplaza zaterdagochtend in het radioprogramma 'Weekend' op Omroep Brabant. "Ik denk dat de eerste buien rond twaalf uur vanmiddag het westen van de provincie bereiken en dan langzaam oostwaarts trekken. Dat betekent dat we in het oosten de hoogste temperatuur halen. Daar kan het 23 graden worden en in het westen hooguit 20 of 21 graden."

De wind neemt na die buien toe. "Die kan dan soms even krachtig worden, windkracht 5 uit het zuidwesten."

"Heel schokkende dingen verwacht ik niet."

Wouter denkt niet dat het tijdens die buien stevig tekeer zal gaan. "Het kan het even flink regenen en in het oosten, waar het dus warmer is, kunnen die buien ook gepaard gaan met korte tijd wat onweer. Maar heel schokkende dingen verwacht ik niet."

Zaterdagavond verloopt droog. "Met een zonnetje erbij, maar wel nog met die stevige wind. Dat zien we ook zondag. Dan zijn er een stuk minder buien dan deze zaterdag en zien we vaker de zon. Maar met die stevige wind wordt het niet veel warmer dan 22 graden."

"Eind komende week moeten we het doen met hooguit 19 graden."

"Zondagavond neemt de bewolking toe en in de nacht naar maandag gaat het flink regenen. Maar ik denk dat die regen maandagochtend vroeg de provincie alweer uit is. Vervolgens lijkt maandag een herhaling te worden van de zondag: opnieuw zon, wat stapelwolken en in de loop van de middag een paar buien. Misschien met onweer. Maar tussendoor dus ook zeker de zon. En een temperatuur van zo'n 22 graden."

De dagen daarna verandert er niet veel. "Van tijd tot tijd flink wat buien, maar tussendoor is er ook wat zon. Maar omdat de wind naar het westen tot noordwesten draait, gaat de temperatuur langzaam wat verder omlaag. Ik denk dat we het eind komende week moeten doen met een graad of 19 hooguit. Dat is vijf graden minder dan normaal."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!