Zomer om te huilen? 'Het regent niet vaker, maar wel harder'
"Het regent in Nederland gemiddeld slechts zeven procent van de tijd. De rest van de tijd is het droog", zegt Jeroen Elferink, weerman bij Weerplaza. "En in de zomer valt evenveel regen als in de winter."
De woorden van de weerman lijken ongeloofwaardig als je de afgelopen dagen naar buiten hebt gekeken. "Juni was de droogste maand die we ooit hebben gehad. Mensen nemen dat dan als maatstaf voor de zomer", zo benadrukt hij.
"Natte en donkere dagen worden toch anders ervaren."
Volgens de weerman regent het tegenwoordig niet vaker, maar wel harder. "Het is onder invloed van de klimaatverandering gemiddeld warmer geworden in ons land. Warmere lucht bevat meer vocht. Dat kan leiden tot stevige stortbuien."
Toch regent het volgens Elferink gemiddeld in de zomer evenveel als in de winter. "In de zomer zijn het felle buien die in de late middag of in de vroege avond vallen. In de winter valt vaak dezelfde hoeveelheid. Dan gaat het om druilerige en donkere dagen. Dat wordt toch anders ervaren."
"Mensen ervaren het niet als een nat pak halen."
Per jaar regent het zo'n 190 dagen in ons land. "Dat klinkt vrij fors, maar we hanteren voor een regendag een drempel van 0,3 millimeter. Dat is heel weinig. Als die 0,3 mm regen in de vroege ochtend of in de late avond valt, dan ervaren mensen dat niet als een regendag."
De hoeveelheid regen die in onze provincie valt, verschilt per regio. Elferink: "In het oosten van Brabant valt per jaar zo'n 775 millimeter regen. Dat is ook de droogste regio in Nederland. In het westen van de provincie valt gemiddeld 900 millimeter. Dat gebied ligt ook dichter bij zee." Dat is gemiddeld 2 millimeter per dag in het oosten en 2,5 millimeter in het westen.
De weerman haalt tot slot een Zweeds gezegde aan: "Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Met andere woorden: niet klagen over het weer. Het is zoals het is. Zweden laten zich ook niet tegenhouden door een beetje kou of nattigheid."