Online haat vraagt dikke huid van scheidsrechter: 'Idioten zijn overal'
Hij begon in 2018 als scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie. Twee jaar later floot hij voor het eerst in de Eredivisie. Het gaat goed met zijn ontwikkeling als scheidsrechter en dat ziet de UEFA ook. Zo was hij deze zomer de vierde man bij twee voorrondewedstrijden in de Conference League.
"In Noord-Macedonië was het 42 graden. Gelukkig koelde het tijdens de wedstrijd 's avonds wat af. Bij Austria Wien was de sfeer in het stadion geweldig, indrukwekkend om mee te maken."
"De Champions League is mijn droom."
Van der Laan droomt al van meer. "Ik heb nu als vierde man achter de ervaren scheidsrechter Joey Kooij mogen ruiken aan Europees voetbal. Mooi om mee te maken hoe goed alles is geregeld voor scheidsrechters. Deze wedstrijden zijn geen garantie dat ik in de toekomst internationaal ga fluiten, maar ze sturen me natuurlijk niet zomaar. Ik hoop over een aantal jaar de stap te zetten. De Champions League is uiteindelijk mijn droom."
Komend seizoen heeft hij als doel om meer duels in de Eredivisie fluiten. Iedere week een hoog niveau halen is daarbij een vereiste. "Ik ben kritisch op mezelf en spar met mijn coach, een oud-scheidsrechter en met mijn vader. We kijken beelden terug, halen momenten naar voren en ik krijg tips. Als ik me goed blijf ontwikkelen komen die Eredivisiewedstrijden wel. En hopelijk ook in grote stadions als De Kuip en Johan Cruijff ArenA, daar word ik beter van."
"Werken en fluiten is uitstekend te combineren."
Ook is hij sinds drie jaar VAR, een videoscheidsrechter. "Leuk om te doen, al ligt de druk wel hoog. Het is spannender om als VAR beslissingen te nemen dan in het veld als scheidsrechter."
Van der Laan werkt naast zijn job als scheidsrechter in de Albert Heijn van zijn ouders. "Het is uitstekend te combineren. Mocht ik een keer niet kunnen vanwege een wedstrijd, dan is dat geen probleem. Sowieso heb ik een hechte band met mijn ouders. Mijn vader mist bijvoorbeeld geen wedstrijd die ik fluit."
"Te ziek voor woorden wat ons wordt toegewenst."
Als vervelende kant van de topsport noemt hij de vele online beledigingen. "Het is te ziek voor woorden wat mij of collega's via social media wordt toegewenst. Het is heel makkelijk om anoniem op je zolderkamer een berichtje te sturen. Niet dat ik reageer, maar ik heb wel mijn accounts moeten aanpassen zodat ik minder snel gevonden word."
Ook in de stadions gebeurt er regelmatig wat. "Je begint als scheidsrechter op het laagste amateurniveau. Daar krijg je al een hoop rotzooi over je heen. Ook op het hoogste niveau spelen er dingen, maar daar heb ik mee leren omgaan. Ik wil wel zeggen dat het overgrote deel van de supporters voorbeeldgedrag laat zien. Maar overal heb je idioten die het voor een ander verpesten."