Hond Tessa speurt naar beverholen voor het waterschap

6 augustus 2023 om 18:00 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:06
nl
Hond Tessa is het geheime wapen van Waterschap Aa en Maas voor het opsporen van beverholen. En dat is hard nodig, want het aantal bevers en dus ook hun burchten neemt flink toe. Vooral onder de onderhoudspaden langs sloten en beken zijn de holen gevaarlijk. Een graafmachine of tractor die daar werkzaamheden uitvoert, kan er zomaar in wegzakken en kantelen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Tessa is de hond van Jorrit Daniëls. Vele dagen loopt hij met haar langs het water op zoek naar beverholen. Acht jaar geleden kwam hij erachter dat Tessa misschien wel het antwoord was om zo snel mogelijk zo veel mogelijk beverholen op te sporen.

“Het is gaandeweg zo gegroeid”, zegt Jorrit. “Ik nam haar altijd al mee langs het water. En ik merkte dat ze anders reageerde op een leeg hol dan op een hol waar een bever in zit. Zo ben ik haar gaan gebruiken om beverholen te vinden.”

"Bevers beginnen echt een probleem te worden."

Het is belangrijk om te weten of er in een hol een bever zit of niet. Lege holen mag het waterschap uitgraven en weer opvullen. Holen waar nog een bever in zit, moeten met rust gelaten worden. “Dat zoeken we uit door een stok in de ingang van het hol te zetten”, legt Jorrit uit. “Als dan na een paar dagen de stok weg is, zit er een bever in. Je was dus per hol een paar dagen bezig, maar met Tessa weet ik het meteen.”

En snelle actie is hard nodig. Er zijn steeds meer bevers in Brabant. “De afgelopen vijf jaar is hun aantal enorm toegenomen”, zegt Jorrit. “Dat begint echt een probleem te worden. Dit jaar zijn er al vier tractoren gekanteld door een beverhol”, zegt Jorrit.

"Tessa staat elke dag te springen."

Er zijn ook waterschappen die röntgenapparatuur of radar gebruiken om te kijken of er bevers in een hol zitten. “Ik heb dat ook geprobeerd”, zegt Jorrit. “Maar met Tessa gaat het veel sneller.”

Intussen is Jorrit bezig om een tweede hond op te leiden om beverholen op te sporen. Tessa zelf is er voorlopig nog niet klaar mee. "Ze staat elke ochtend te springen om weer op pad te gaan.”

Hier op de onderhoudspaden zitten veel beverholen (foto: Jos Verkuijlen).
Hier op de onderhoudspaden zitten veel beverholen (foto: Jos Verkuijlen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!