Video

Van der Poel een jaar lang in de regenboogtrui: 'Voelt als revanche'

6 augustus 2023 om 18:33 • Aangepast 22 augustus 2023 om 09:41
nl
Hij noemt het misschien wel de grootste overwinning in zijn carrière op de weg. Mathieu van der Poel was zondagmiddag oppermachtig tijdens het WK wielrennen en kwam in het natte Glasgow solo over de streep. "Na die val dacht ik even dat het voorbij was."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Vooraf was hij een van de topfavorieten voor de loodzware koers in Schotland, maar zelf twijfelde de Brabander lang aan die rol. Dat het hem nu toch is gelukt, moet nog landen. "Fantastisch. Ik kan het me nu nog niet voorstellen dat ik een heel jaar in die regenboogtrui mag gaan rijden", vertelde hij kort na de finish voor de Engelse camera's. "Mijn carrière voelt nu bijna compleet."

Ruim 20 kilometer voor de streep reed Van der Poel weg bij de kopgroep vol ijzersterke concurrenten. "Die aanval was gepland. Ik wist dat dat het zwaarste punt in de koers was. Ik voelde me nog sterk en zag dat de rest op z'n limiet zat. Toch had ik niet verwacht dat ik meteen zo'n gat zou hebben. Het gaf me vleugels. Ik vloog over het parcours."

Tot hij plots op het asfalt lag. "Ik nam niet eens grote risico's, maar lag ineens op de grond. Even heb ik gedacht dat het over was. Ik was boos op mezelf. Ik moest gewoon op de fiets blijven zitten, maar juist dat ging mis."

"Dit voelt als revanche voor vorig jaar."

Toch kon zelfs de val hem niet van het goud afhouden. "Dat het alsnog lukt, maakt het eigenlijk alleen maar mooier. Maar als dit me het WK had gekost, had ik een paar dagen niet kunnen slapen."

Dat doet terugdenken aan vorig jaar, toen Van der Poel door gedoe in zijn hotel de nacht voor het kampioenschap op het politiebureau belandde en uiteindelijk vroegtijdig af moest stappen. "Dat ging tijdens de finale door mijn hoofd. Dit voelt als revanche."

Overigens is zijn grootse prestatie niet het laatste kunstje van Van der Poel in Glasgow. Komende zaterdag doet hij ook mee aan het WK op de mountainbike. Daar zal hij zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.

Bekijk hier hoe Mathieu van der Poel wereldkampioen werd:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!