Peter Gillis sjoemelde volgens onderzoekers met boekhouding van parken
De gemeente Cranendonck trok op 5 juli de alcoholvergunning voor het vakantiepark Slot Cranendonck in Soerendonk in. Ook de horeca op vakantiepark Brugse Heide in Valkenswaard moest die maand sluiten. Maar op beide vakantieparken hield Gillis de boel gewoon open, tegen de regels in. De gemeente Cranendonck greep dinsdag in en sloot de horeca per direct.
Donderdag probeerde de familie Gillis in de rechtbank de horecavoorzieningen op beide parken zo snel mogelijk weer open te krijgen.
Volgens de advocaat van Gillis is dat belangrijk omdat de parken de hele zomer zijn volgeboekt en gasten hadden gerekend op de horecavoorzieningen. Ook zouden sommige personeelsleden komende tijd niet meer aan het werk kunnen als de horeca dicht blijft.
Peter Gillis was donderdag niet in de rechtbank, zijn dochter wel. Volgens haar druppelen de afzeggingen binnen sinds de gemeenten de horeca op de parken sloten. "Mensen zijn op zijn zachtst gezegd wel ontdaan van de situatie", zei ze.
Gesjoemel met boekhouding
De gemeenten Cranendonck en Valkenswaard trokken de horecavergunningen in na een zogeheten Bibob-onderzoek. Dat is een onderzoek naar onder meer de geldstromen en de integriteit van de eigenaren. In 2022 en 2023 werd zo'n onderzoek gedaan. De uitkomst was negatief voor Gillis. Gemeenten vermoeden dat Gillis de horecavergunningen misbruikt voor criminele doeleinden.
Op de inhoud van de Bibob-onderzoeken zit een geheimhoudingsplicht, daarom werden ze donderdag in de rechtbank achter gesloten deuren besproken. Wel werd duidelijk dat in het rapport van dit jaar 123 pagina's staan met voorbeelden van gesjoemel met boekhouding. De advocaat van Gillis sprak dat in de rechtbank tegen.
Bij verschillende parken hebben zowel gasten als huurders uitgelegd hoe Gillis omging met de boekhouding. Zo waren er volgens het rapport schijnposten opgevoerd en werden inkomsten van bingoavonden uit de boekhouding gehouden.
Vuurwapenbezit
Ook het vuurwapen dat tijdens een inval werd gevonden bij een van de vakantieparken kwam tijdens de rechtszaak ter sprake. Gillis is daar uiteindelijk voor veroordeeld. Voor de gemeenten was dat een extra bevestiging dat de gang van zaken bij Oostappen Groep niet al te best zou zijn.
"Het is niet zo dat Gillis met een wapen op zak liep", zegt de advocaat van de familie Gillis daarover. "Het was een oud wapen dat ergens in een la lag en vergeten is."
Rechtszaak Arnhem
In een rechtszaak tegen de gemeente Arnhem bleek twee weken geleden ook al dat Oostappen Groep zich schuldig zou hebben gemaakt aan belastingfraude 'op grote schaal en gedurende een lange periode'. Het ging naar verluidt om een belastingvoordeel van ruim 7 miljoen euro.
De rechtszaak ging toen om de horecavergunning van Oostappen Vakantiepark Arnhem die was ingetrokken. De rechter bepaalde deze week dat de snackbar en het restaurant de hele zomer dicht moeten blijven.
De rechter bepaalt binnen twee weken of de horeca op de parken weer open mag tot het einde van het seizoen.
Een overzicht van wat er verkeerd ging op de parken: