Steeds minder kerken: vier van de vijf kerken in Zundert gaan dicht
Meer katholieke kerken in Brabant sluiten de deuren. Er gaan steeds minder gelovigen naar de kerk. De mensen die nog wel gaan, zijn vaak op leeftijd. Dit proces is al decennia aan de gang, maar soms gaat het ineens wel erg hard.
"Vijf kerken in de winter warm stoken en onderhouden is een kostbare zaak."
De vier kerken in de gemeente Zundert sluiten binnen drie tot acht jaar. Alleen de kerk van de Heilige Trudo in Zundert blijft open voor erediensten. "Niet alleen het aantal katholieke kerkgangers daalt, ook het team dat erediensten kan leiden", licht Theo Snepvangers van de parochie Christus Koning toe.
De parochie deed bijna twee jaar onderzoek onder parochianen en inwoners over de toekomst van de kerkgebouwen. "We wilden ook weten waar we financieel aan toe waren, want alle vijf kerken in de winter warm stoken en onderhouden is een kostbare zaak", aldus Snepvangers.
Ondanks de conclusie van het onderzoek reageren inwoners vooral teleurgesteld op het nieuws van de sluitingen. "Erg jammer dat de kerk van Achtmaal dichtgaat, maar je kunt mensen niet dwingen naar de kerk te gaan. Ik ben zelf ook gelovig opgevoed, maar dat wil niet zeggen dat je altijd naar de kerk moet. Maar hoe moet het dan straks met dopen, trouwen en uitvaarten?"
Ook in Wernhout is er teleurstelling. Ook bij een jonge vrouw: "Ik vind het wel even wennen. Ik ben in deze kerk gedoopt en ik heb hier mijn eerste communie en mijn vormsel gedaan. Aan de andere kant begrijp ik het ook wel. Er worden steeds minder kinderen gedoopt en er zijn steeds minder gelovigen."
"Zonde, omdat een kerk mensen verbindt en samenbrengt."
De enige kerk die dus voor erediensten open blijft, is die in Zundert zelf. Hoewel daar vrijdag nog een drukbezochte uitvaart werd gehouden, loopt ook daar het aantal kerkbezoekers terug. "Zonde, maar wel begrijpelijk", zegt een vrouw die net uit de supermarkt aan de overkant komt. "Zonde, omdat een kerk mensen verbindt en samenbrengt. Dus in dat opzicht is het jammer."
In de twee Brabantse bisdommen worstelen parochies met het wel of niet open houden van hun kerkgebouwen. Zo waren er in het bisdom Breda in 2000 nog 171 kerkgebouwen. In 2021 waren dit er nog 100. En dat is in het bisdom Den Bosch niet anders. Sinds 2001 zijn daar 133 kerken gesloten; gemiddeld zo'n 7 per jaar. De verwachting is dat dit de komende jaren zo zal doorgaan.
"Er mag bijvoorbeeld geen moskee in komen. Een seksclub kan ook echt niet."
Samen met projectontwikkelaar Maas-Jacobs wordt nu naar een nieuwe functie gekeken voor de vier kerken in de gemeente Zundert. Snepvangers: "We kijken naar een goede herbestemming, met eerbied voor het kerkelijk verleden." Want het bisdom stelt wel voorwaarden. "Er mag bijvoorbeeld geen moskee in komen. Een seksclub kan ook echt niet."
In de kerkdorpen rond Zundert is een buurt- of gemeenschapshuis de door de bewoners meest genoemde nieuwe bestemming. In Achtmaal bestaat die al. Ook een plek waar ouderen samen kunnen komen, wordt vaak genoemd.