Bidden om zwanger te raken tijdens kinderwensdienst: 'God is geen automaat'
Volgens Tom de Wal (29) is het Gods wil dat we vruchtbaar zijn. "Toch is het in ons leven niet altijd vanzelfsprekend en worstelen veel stellen hiermee. Daarom organiseren wij op 23 september een kinderwensdienst in Ede. (...) We zien uit naar de genezende kracht van God deze middag!", zo kondigt hij aan op de Facebookpagina van Frontrunners Ministries.
Bidden
Cultuurtheoloog Frank Bosman, verbonden aan Tilburg University, ziet gelovigen vaker bidden voor hun kinderwens. "In de rooms-katholieke kerk wordt ook veel gebeden om een kind. De gedachte is dan dat je er niet alleen voor staat en dat je God vraagt om hulp. Ze dwingen God niet af om een kind aan hen te geven. Dat is wel wat er bij Frontrunners gebeurt. Het staat niet letterlijk in de uitnodiging, maar de uitnodiging suggereert wel dat wanneer je de hand wordt opgelegd tijdens de kinderwensdienst, je een kind zult krijgen."
'God is geen automaat'
En daar gaat het mis volgens hem. "Het is theologisch bedrog en dat kan gewoon niet. Bij God geldt niet het principe: 'u vraagt, wij draaien'. God is geen automaat waar je een muntje ingooit en er vervolgens iets uitkomt. Natuurlijk kun je bidden voor steun, maar elke dominee in de christelijke kerk zal zeggen: 'we willen best samen bidden, maar we kunnen het niet altijd waarmaken'."
Carin van Laarhoven is psychosociaal therapeut en ervaringsdeskundige. Ze helpt stellen met een kinderwens. Haar kijk op de kinderwensdienst is dubbel: "Het is een kwetsbare groep. Aan de ene kant kan het bezoeken van een kinderwensdienst helpen. Mensen halen er kracht en hoop uit. Ik probeer mijn cliënten mee te geven dat het belangrijk is om hoop te houden in plaats van angst."
Aan de andere kant vindt ze het bijwonen van zo'n dienst ingewikkeld. "Het zou natuurlijk kunnen dat je naar een dienst gaat met een vurige kinderwens en je de maand daarop zwanger bent. Dan denken mensen: 'zie je wel, het heeft geholpen.' Maar wie zegt dat het daardoor komt? Wie zegt dat je niet sowieso zwanger was geraakt?"
Een trap na
De therapeute komt veel stellen tegen die ergens steun in zoeken tijdens een vruchtbaarheidstraject. "Bijvoorbeeld in het geloof, het krijgen van een bepaalde massage of het drinken van bepaalde thee. Bij dit soort dingen denk ik altijd: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar wat als het zwanger worden na een dienst uitblijft? Ben je dan niet gelovig genoeg? Dat is iets moeilijks. Wordt je worsteling dan nog groter? Het kan ervoor zorgen dat mensen nog wat dieper gaan in hun toch al moeilijke verdriet en traject."
Cultuurtheoloog Bosman sluit zich daarbij aan: "Als je na zo'n dienst niet zwanger raakt, zijn er twee opties. Of God bestaat niet, of je geloof is te klein. Dat eerste is voor een gelovige geen optie, dus dan zal het wel aan jezelf liggen. Als je dan al in een hoek ligt, dan krijg je nog een trap na en dat wordt aangezet door dit soort charlatans."
Reactie Tom de Wal
De Wal laat in een reactie weten 'Gods Woord' te prediken tijdens de diensten en geen schuld bij mensen neer te leggen wanneer ze niet meteen zwanger worden. "We moedigen hen gewoon aan om God te vertrouwen en te volgen in hun leven."
Omroep Brabant vroeg hem hoe het zit met mensen die medisch onvruchtbaar zijn verklaard. Daarop antwoordde hij: "De bijbel zegt dat alles mogelijk is voor God. Na de kinderwensdienst vorig jaar hebben we tientallen geboortekaartjes ontvangen van stellen die zwanger zijn geworden, waaronder stellen die medisch onvruchtbaar verklaard waren."
De Wal raadt tot slot theoloog Bosman aan om de bijbel nog eens goed te lezen. "Wij zien in deze relatie tussen gebed en wat er gebeurt namelijk wel degelijk Gods Woord."
Naast kinderwensdiensten organiseert Frontrunners Ministries ook genezings- en bevrijdingsdiensten door het hele land. Benieuwd? Omroep Brabant maakte er een podcast over.