Deze piepjonge debutant in Serie A at pasta, pasta en nog eens pasta
Kleine Denilho begon in zijn woonplaats Amsterdam met voetballen bij amateurvereniging Zeeburgia. Hij speelde daarna bij AZ, om vervolgens de stap te maken naar Ajax. Het eerste elftal bij de topclub haalde hij niet, want op 16-jarige leeftijd koos hij voor een Italiaans avontuur bij Genoa CFC.
"Ik stond er niet bij stil dat het bijzonder was."
Toen hij 17 jaar was, debuteerde hij als invaller in de competitiewedstrijd tegen Napoli. In de bekerwedstrijd tegen Ascoli kreeg Denilho zijn eerste basisplaats. “Voor mij was het toen heel normaal om in het eerste elftal te voetballen, ik stond er niet bij stil dat het bijzonder was. Pas op latere leeftijd ben ik gaan beseffen dat ik iets speciaals had bereikt.”
Dat jaar speelde de aanvaller vier competitiewedstrijden, maar de twee seizoenen erna kwam hij niet aan spelen toe in de hoofdmacht. “Toch was een hele mooie tijd. In Italië heb ik geleerd dat het niet uitmaakt hoe je wint, als je maar wint. Al speel je slecht en win je met 1-0, dan is iedereen blij en is de stemming goed. Ik heb er geleerd keihard te strijden voor de ploeg, zowel aanvallend als verdedigend.”
"De ouderen zijn de baas."
Altijd even gemakkelijk had Denilho het zeker niet in de havenstad. “Hier in Nederland is het niet belangrijk hoe oud je bent, als je maar presteert. In Italië zijn in een selectie de oudere spelers de baas. Het was voor mij als jonge jongen moeilijk om mijn plek te vinden in de groep.”
Er is iets wat de aanvaller absoluut niet mist aan Italië. “We aten twee keer per dag pasta, ’s middags en ’s avonds. Dat was iets wat ik eigenlijk niet goed kon hebben”, zegt hij lachend.
"Ik kon niet geloven dat dit bestond."
Na Italië volgden twee seizoenen bij FC Twente, waar hij 31 competitiewedstrijden speelde. Bij zijn nieuwe werkgever RKC Waalwijk wil de linkspoot laten zien wat hij in huis heeft. "Mijn voorkeur had de Eredivisie, omdat ik me graag wil bewijzen. De kennismaking met technisch directeur Mo Allach was ongelofelijk. Ik kon niet geloven dat zo’n warm gevoel bestond in het profvoetbal, het voelt als familie. De eerste training was voor mij de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”
Sinds kort heeft Denilho zijn woonplaats Amsterdam ingeruild voor Den Bosch. Weinig reistijd dus voor de aanvaller die zijn snelheid als belangrijk wapen heeft. “Je kunt me zien als een klassieke buitenspeler, maar ik kan ook een moderne aanvaller zijn. Acties maken aan de zijkant of diepgaan, ik hou van de afwisseling. Natuurlijk zijn er leermomenten, dat hoort bij mijn ontwikkeling.”