Nieuwe exotische vissoort in Biesbosch: bedreiging voor inheemse vissen
De naakthalsgrondel komt van oorsprong voor rond de Zwarte en Kaspische Zee in het zuidoosten van Europa. Sinds de aanleg van het Main-Donaukanaal in 1992 kunnen de vissen via de Donau naar de Rijn zwemmen. En zo komen ze vanuit andere landen in Nederland terecht.
"Ons ecosysteem is niet op die exotische soorten ingericht."
De vissen werden begin deze maand gevonden in het Gat van Den Ham, een kreek ten oosten van Lage Zwaluwe en dicht bij de Biesbosch. De kans is groot dat ze ook al op andere plekken in Nederland zitten. En dat is niet best, legt Mick Vos uit die ecoloog is bij de stichting RAVON. Grondels planten zich namelijk heel snel voort en verstoren het planten- en dierenleven in het water.
“Puur doordat dat kanaal is aangelegd, kunnen die exotische vissen hierheen zwemmen. Maar de planten en dieren die hier leven, zijn niet ingesteld op die vissen”, zegt Vos. “De grondels hebben hetzelfde leefgebied en eten hetzelfde voedsel als de andere bodemvissen hier. En daardoor kunnen die inheemse soorten verdwijnen.”
"Door de komst van de grondels zien we de rivierdonderpad nog maar heel weinig."
In de afgelopen jaren werden er al drie andere soorten grondels ontdekt in ons land. De zwartbekgrondel uit Azië leeft al volop in onze rivieren. “We vangen soms honderden tot duizenden zwartbekgrondels als we onderzoek doen met ons sleepnet”, zegt Vos. “Daardoor heeft bijvoorbeeld de rivierdonderpad het erg zwaar. Daar zien we er nog maar heel weinig van.”
Hoe meer soorten vissen er verdrongen worden, des te slechter ons ecosysteem werkt. En dat heeft weer gevolgen voor het aantal planten- en dierensoorten. Maar de exoten uitroeien gaat volgens Vos niet. “Al die plassen staan in verbinding met elkaar, dus het is heel lastig om er iets aan te doen.”
De onderzoekers willen dat mensen die de naakthalsgrondel hebben gezien dat melden bij RAVON. Zo kunnen ze in de gaten houden of het gebied door de exotische vissen achteruitgaat.