Gevaarlijke exotische vis duikt op in Brabant en hij is niet de enige
Japanse duizendknoop
Deze exotische woekerplant steekt van juli tot en met september de kop op en groeit snel en hard. Zijn sterke wortelstokken en stengels veroorzaken schade aan bouwwerken. Stoepen, funderingen en zelfs asfalt zijn niet veilig, om over de bermen en waterkanten nog maar te zwijgen. Het uitroeien van de plant is bijna niet te doen. Volgens boswachter Frans Kapteijns verdringt de Japanse duizendknoop andere plantensoorten, en dat zorgt voor eentonige natuur zonder afwisseling.
Amerikaanse rivierkreeft
"Ze wandelen zo heel Brabant door, met de scharen voorop." Dat maakt deze agressieve kreeftensoort zo vervelend, aldus de boswachter. "Dan lopen ze van plas naar plas en maken ze ook daar weer alles dood", zegt hij. De kreeften werden hier voor het eerst gezien 1985. Ze hebben nauwelijks natuurlijke vijanden en kunnen zich daarom razendsnel vermenigvuldigen.
Reuzenberenklauw
Ook de reuzenberenklauw, een enorme plant die vijf meter hoog kan worden, is een enorme woekeraar. Hij bedreigt niet alleen andere plantensoorten, maar is ook gevaarlijk voor mensen. Het sap kan leiden tot ernstige brandwonden. Zelfs met lichte aanraking kun je brandblaren krijgen. "Je kunt zelfs blind worden als je het sap van deze plant in je ogen krijgt", waarschuwt Frans. De berenklauw groeit vooral langs de waterkant, wegen en spoorwegen.
Zonnebaars
De zonnebaars zaait dood en verderf. "Ze eten alle eitjes en larven van insecten, vissen en amfibieën op", aldus Frans. Ook deze soort heeft hier bijna geen natuurlijke vijanden. Voortplanten is dus een peulenschil. "Alleen de snoek lust ze wel, maar die zwemt niet overal."
Voor vakantiegangers heeft de boswachter nog een boodschap: "Laat planten die hier niet groeien mooi daar. En dat geldt ook voor dieren die hier niet voorkomen."
LEES OOK: Nieuwe exotische vissoort in Biesbosch: bedreiging voor inheemse vissen