Oscar ziet designerdrugs steeds slechter worden: 'Zit zelfs rattengif in'

25 augustus 2023 om 13:33 • Aangepast 8 september 2023 om 02:01
nl
Steeds vaker raken mensen vergiftigd door zogenoemde designerdrugs. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Waren het er tien jaar terug nog een paar handenvol, liep die teller vorig jaar op tot 555. Logisch, vindt Oscar Spierings (40) uit Den Bosch, die zelf jarenlang geld verdiende als smartdrugsbaas. "Die makers interesseert het geen zak of ze rattengif verkopen."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Al in zijn tienerjaren ontdekte Oscar hoe lucratief de handel in verdovende middelen kan zijn. Op het internaat waar hij zat, verkocht hij zijn ADHD-pillen aan oudere schoolgenootjes. Later runde hij in Portugal een grootschalige handel in designerdrugs. Dat zijn verdovende middelen, die lijken op bekende drugs, maar nét iets anders worden gemaakt met middelen die nog niet verboden zijn. Het leverde de Bosschenaar de titel 'Master of Legal Drugs' op.

"Ze hebben geen enkel moreel besef meer."

Inmiddels is hij al wat jaren uit het circuit gestapt. En ziet hij met lede ogen aan hoe zijn opvolgers het nu aanpakken. "Dat het aantal vergiftigingen stijgt, komt deels doordat het simpelweg meer wordt gebruikt. Zeker op plekken waar je minder makkelijk aan 'normale' drugs komt. In Amsterdam heb je nog eerder een zakje coke dan een pizza, maar in landelijk gebied is dat anders."

Toch ligt het volgens hem voor een nog groter deel aan hoe die designerdrugs nu worden gemaakt. "In mijn tijd gebruikten we spullen die ooit waren bedoeld voor de medische wereld. Met weinig risico, maar groot effect."

Hoe anders is dat nu, volgens Oscar. "Steeds als de overheid zo'n middel verbiedt, gaan makers weer op zoek naar een vervanger. Maar daardoor kom je bij steeds slechter spul. Zo heb je bij een bepaalde stof zelfs rattengif nodig. Plus, het wordt tegenwoordig in schuurtjes in elkaar geknutseld. Mijn generatie testte alles nog zelf, maar dat gebeurt nu niet meer. Ze hebben geen enkel moreel besef meer."

"Het is en blijf een giftig middel."

Daar komt bij dat de huidige middelen vaak minder effect hebben. "Dan kan het makkelijk dat je na een kwartier niks merkt. Dan moet je accepteren dat het een rotavond is en wachten tot het misschien twee uur later wel iets doet. Maar iemand zonder ervaring, pakt er tien minuten later nog een pilletje bij. En weer tien minuten later nog een. Maar het is en blijft een giftig middel. Je lichaam moet het allemaal verwerken, maar daar zijn grenzen aan."

En dat baart ook de voormalige drugsboef zorgen. "De komende jaren krijg je alleen maar meer vergiftigingen." In België en Duitsland bestaat al een wet die alle mogelijke vormen van designerdrugs verbiedt. Hier is zo'n wet nog in de maak. "Al betwijfel ik of het helpt. Mensen blijven toch op zoek naar dit soort middelen. Kijk dan welke stoffen het minste risico opleveren en ga die gecontroleerd verkopen."

Zelf heeft Oscar inmiddels naar eigen zeggen een ander leven opgebouwd. Zijn drugsverleden sloot hij vorig jaar af met een autobiografie. Met de publiciteit daaromheen hoopte hij een carrière in de muziekwereld te lanceren. "Dat pakte helaas anders uit. Ik kreeg het idee dat ik eigenlijk al gecanceld was voor ik goed en wel kon beginnen."

Inmiddels bivakkeert de Brabander in Roemenië, waar hij een handel in de import van zonnepanelen heeft opgezet. "We zijn een van de grootste van het land. Dat ondernemersbloed blijft toch stromen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!