In Baarle-Hertog mag toch direct aan klant vuurwerk worden verkocht
De burgemeester van Baarle-Hertog, Frans de Bont, is op de hoogte van de uitkomst. "Hier zijn we niet blij mee", zegt hij maandagochtend. "Het grote doel was om de overlast in te perken. Daar zijn we het hele jaar mee bezig geweest. Deze week bekijken we met de advocaten of we hierop moeten reageren. Dat is nu nog even koffiedik kijken."
Behalve het kortgeding, hebben de winkeliers ook bij de Raad van State aangeklopt. Die moet zich nog uitspreken over de kwestie. Volgens De Bont is het voor de gemeente ook een optie om op die uitspraak te wachten en tot die tijd de situatie te accepteren zoals die nu is.
Vuurwerkverkoop enkel online
Eind juni introduceerde de gemeente Baarle-Hertog strengere regels voor de vuurwerkverkoop in het dorp. In de gemeente die grenst aan het Nederlandse Baarle-Nassau leidt de verkoop elk jaar, vooral in november en december, tot veel overlast.
Het gaat dan om intimidaties, foutparkeren en het achterlaten van zwerfvuil. De nieuwe regels kwamen daarom niet als een verrassing. De meest ingrijpende nieuwe regel was dat vuurwerk van 1 oktober tot 31 december alleen nog online verkocht mocht worden.
In die periode zouden vuurwerkwinkels dan enkel nog geopend zijn voor klanten die hun bestelling wilden afhalen. De zes vuurwerkwinkels in het Belgische dorp konden niet leven met die verplichtingen en spanden daarom een kort geding aan tegen de gemeente.
Winkels zijn blij
De rechtszaak werd afgelopen vrijdag gewonnen door drie van de zes vuurwinkels in het dorp. De zes winkels zijn samen opgetrokken. De kortgedingzaken van de andere drie vuurwerkwinkels lopen nog, aldus de bedrijfsleider van Zena Vuurwerk aan de Kapelstraat.
“Wij zijn erg blij natuurlijk", zegt hij. Zena heeft twee filialen in het Belgische dorp. “Ik heb hier een grote winkel met heel veel vierkante meters. Online verkoop is voor ons niet rendabel, want mensen kopen vuurwerk pas in als ze hier binnen staan. Bovendien kan het een dag duren voordat geld vanuit Nederland op een Belgische rekening staat."
Dat schiet niet op, meent het bedrijf. “Vandaar het kort geding. Maar we zijn ons heel bewust van de overlast die de vuurwerkverkoop hier veroorzaakt. We gaan er alles aan doen om die overlast zo klein mogelijk te houden.”
Overlast
In de zes vuurwerkwinkels in de bebouwde kom van Baarle-Hertog mag volgens de Belgische wetgeving het hele jaar vuurwerk worden verkocht.
De afgelopen jaren hebben Baarle-Hertog en de Nederlandse grensgemeente Baarle-Nassau al tal van maatregelen genomen om de drukte aan banden te leggen, zoals parkeerverboden, tijdelijke éénrichtingsstraten en het afsluiten van een bepaalde straat.