Video

Door verwarde man op dak zitten Robert en zijn ouders 4 uur lang vast

28 augustus 2023 om 14:28 • Aangepast 8 september 2023 om 02:02
nl
Vier uur lang zaten Robert Schoenmakers en zijn ouders (90 en 93) zondagavond vast in huis omdat er een verwarde man op het dak zat. De man gooide zondagavond dakpannen naar beneden en viel uiteindelijk van het dak naar beneden. “Het was heel angstig. Je voelt de onmacht op zo’n moment”, vertelt Robert aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De verwarde man heeft een spoor van vernielingen achtergelaten. Hij klom over de daken van zeker acht huizen aan de Broekhovenseweg in Tilburg en van al die huizen liggen dakpannen op straat en in tuinen. Bij het huis van de familie Schoenmakers kon de man niet verder en daar heeft hij dan ook de meeste schade aangericht. “Mijn ouders zijn vooral heel erg boos. Waarom dit huis, willen ze weten”, begint Robert.

"We waren bang dat hij naar binnen zou komen.”

Aan het begin van de avond zag de buurman opeens iemand op het dak van de ouders van Robert zitten. “Hij belde mij en ik ben meteen naar mijn ouders gegaan om ze te steunen.” Vier uur lang zit Robert bij zijn 93-jarige vader en 90-jarige moeder terwijl de man op het dak zat.

“We moesten binnen blijven, we mochten niet naar buiten”, gaat Robert verder. “Het was heel angstig. Elke keer hoorde je klappen van dakpannen die naar beneden werden gegooid. We waren bang dat hij naar binnen zou komen.”

Volgens ooggetuigen werd de man rond half elf moe. Een van de leden van het arrestatieteam ging op dat moment het dak op. “De verwarde man wilde vluchten en sprong naar beneden. Mijn vader zat beneden aan tafel en zag ‘m zo door het afdak van het terras vallen." Zijn val is ook te zien op een video die achterburen hebben gemaakt. "De schade is groot. Het afdak is helemaal kapot, de tuinmeubels zijn kapot.”

"Als hij meteen de juiste hulp had gekregen, was het niet zover gekomen.”

Eerder op de dag zorgde de man om de hoek, aan de Groenstraat, ook al voor overlast. “Hij liep hier de parkeerplaats op, de politie liep achter hem aan”, vertelt Frans Joseph die daar woont. “De man riep hele tijd: ‘No way, no way, no way!’ En toen begon hij onder de auto's te kruipen.”

Niet veel later staan er vier politieauto’s en een ambulance bij Frans voor de deur. “Een aantal agenten legden de man op de grond. Hij kreeg een spuitje en werd met de ambulance afgevoerd.” Hij is dan ook enorm verbaasd als hij paar uur later de man op het dak ziet zitten. “Ergens gaat er iets mis in de zorg. Als hij meteen de juiste hulp had gekregen, was het niet zover gekomen.”

De politie zei zondagavond dat de man vermoedelijk in een psychose verkeerde. Robert Schoenmakers kan dat bevestigen. “Ik ben op zolder gaan kijken en keek hem recht in zijn ogen aan. Hij was de weg helemaal kwijt, hij had duidelijk hulp nodig.”

“Ik hoop dat ze hem nu goed gaan begeleiden dat zoiets nooit meer kan gebeuren”, besluit Frans. En de ouders van Robert? “Die zijn niet uit het veld te slaan. De schade wordt opgenomen, alles wordt gerepareerd en dan gaan we weer vrolijk verder met ons leventje.”

LEES OOK: Verwarde man valt van dak als arrestatieteam hem naar beneden wil halen

Foto: SQ Vision
Foto: SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!