Donkerrode zon verschijnt boven Brabant en dit is hoe dat komt
"We zien dit niet zo vaak in Nederland", zegt Van Bernebeek over het verschijnsel. "De lucht waar we nu in zitten, komt uit Canada vandaan. Vorige week waren daar hele grote bosbranden. Een deel van die rook is de oceaan overgestoken. Het klinkt een end, maar het heeft er zo'n acht dagen over gedaan om hier te komen."
Doordat die lucht nu boven ons hangt, kunnen we woensdagavond zelfs recht de zon in kijken. "Het licht wordt deels tegengehouden en deels gebroken door de rook. Daardoor kleurt de zon zo rood. Dat gebeurt als hij bijna ondergaat en bijna opkomt. Overdag is de zon daar te fel voor", weet Van Bernebeek.
Het is volgens hem te vergelijken met het Saharastof dat in het voorjaar soms onze kant op komt. Dit zorgde onder meer voor prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen.
"Ik neem mijn camera wel mee."
Het is niet schadelijk dat de rook van de bosbranden boven Nederland hangt. "Het hangt op zo'n tien kilometer hoogte. Dus alleen als het gaat regenen kan het een beetje naar beneden komen, maar dat zit er voorlopig niet echt in", legt de meteoroloog uit.
Van Bernebeek verwacht dat de rook nog een avondje boven ons blijft hangen, voordat het weer verder trekt. Woensdag is daarom rond zonsopkomst en zonsondergang mogelijk weer zo'n donkerrode zon te zien. "Het zou zomaar kunnen, als het een beetje helder is. Maar dat is nog wel de vraag, want het gaat bewolkt worden woensdag. Maar ik neem mijn camera voor de zekerheid wel mee."
Veel Brabanders zagen het natuurverschijnsel dinsdagavond. Heb jij het gemist? We zetten wat foto's voor je op een rij.