Steeds meer mensen worden hospita: 'Gezellig en makkelijk geld verdienen'
Patrick Nijs (43) en zijn vriendin Tatiana uit Veldhoven hebben nu voor de tweede keer een Roemeense student in huis. Dat begon vorig jaar met het nichtje van een Roemeense collega die aan de TU was aangenomen, maar nergens onderdak kon vinden. “Toen hebben wij haar bij ons in huis genomen."
Dat beviel zo goed dat Patrick en Tatiana besloten om de ruimte dit studiejaar opnieuw te verhuren. De 19-jarige Gulia woont nu bij hen in. Zij moet zich aan een aantal regels houden, zoals niet roken en geen huisdieren. Maar verder zijn er weinig beperkingen. “Ze mag thuiskomen wanneer ze wil, zolang wij er maar geen last van hebben. Maar ze is geen feestbeest, dus daar hebben we geluk mee”, zegt Patrick. “Ze is goed opgevoed en ruimt goed op. Dus we hebben eigenlijk nergens last van.”
"Het is weleens gebeurd dat ik thuiskwam na mijn werk en er nog vieze pannen op het aanrecht stonden."
Toch lever je als hospita ook veel privacy in en dat kan weleens voor irritaties zorgen. Frank van Gool (56) uit Den Bosch heeft nu twee Poolse studenten in huis en bood het afgelopen jaar onderdak aan een Spaanse jongen. “Het is weleens gebeurd dat ik thuiskwam na mijn werk en er nog vieze pannen op het aanrecht stonden. Of dat de douche niet is schoongemaakt. Ik heb geen schoonmaakrooster, maar ik zit er weleens aan te denken om daar iets over in het huurcontract te zetten.”
Wie daar minder last van heeft is Anja Vermeulen (67) uit Helmond. Sinds een maandje woont de 22-jarige Emilio bij haar. Hij heeft een kamer van 25 vierkante meter en betaalt 470 euro per maand. De badkamer, woonkamer en de keuken delen ze. “Het bevalt heel goed”, zegt hij. “Het is wennen dat je samenwoont als je eten maakt of wilt douchen. Maar we hebben allebei een ander tijdschema, dus daar heb ik niet heel veel last van.”
"In de kern kan bijna iedereen een kamer verhuren aan een student. Huur of koop maakt niet uit."
Anja, Patrick en Frank bieden hun kamers allemaal aan via 'Hospi Housing', dat studenten aan hospita’s koppelt. Die organisatie is pas sinds dit jaar actief in Brabant, maar in de regio Eindhoven en Tilburg worden nu al zo’n 80 kamers aangeboden.
De organisatie zorgt voor een contract en staat paraat als er problemen zijn. Steeds meer mensen besluiten daarom een lege kamer te verhuren aan een student. “In de kern kan bijna iedereen dit, huur of koop maakt niet uit. Maar als je een uitkering hebt zoals een AOW moet je het wel even goed checken”, zegt oprichter Daan Donkers.
Bovendien zitten er veel voordelen aan. “Over de eerste 6000 euro hoef je geen belasting te betalen", legt Donkers uit. En het grootste pluspunt voor de verhuurder is dat er een proeftijd geldt van negen maanden. "Verhuurders kunnen tot die tijd de huur zonder meer opzeggen. Maar de huurder krijgt dan wel drie maanden de tijd om iets nieuws te zoeken.”