Tel ik nog mee? Hans (64) wil een carrièreswitch
Zijn dochter die bij een uitzendbureau werkt, lachte hem nog net niet uit toen hij zijn CV aanleverde in een wordbestand. Hans had zijn eerste interessante vacature snel gevonden. “Ik fluit al jaren voetbalwedstrijden op enig niveau. Het fluitje beheers ik als de beste. Ik zie mezelf wel als treinconducteur.”
Bureauredacteur Hans Janssen is 64, verslaggever René van Hoof is 61 jaar en redacteur Femke de Jong heeft al 23 jaar MS. Deze drie Omroep Brabant collega's willen weten of ze nog meetellen op de arbeidsmarkt. Jarenlang stonden 50-plussers en mensen met een beperking langs de zijlijn. Is dat in deze krappe arbeidsmarkt nog steeds zo, vragen zij zich af.
"Ouderen en mensen met een beperking blijft een lastige groep op de arbeidsmarkt."
In de eerste aflevering helpt UWV-medewerker Remco Borrani de sollicitanten op weg. Volgens hem komen ouderen en mensen met een beperking steeds gemakkelijker aan een baan, maar het blijft een lastige groep. "Jullie zitten in een luxe positie. Jullie hebben al een baan en hoeven niet weg. Jullie kunnen ook 'nee' zeggen. Als je geen werk hebt, is het een stuk lastiger. Je kunt veel minder kritisch zijn. De stress en druk die werklozen voelen om werk te vinden is enorm."
"Werklozen solliciteren vaak op banen waarin ze gewerkt hebben en dat is niet altijd slim."
Remco werd blij van Hans keuze voor conducteur. "Je ziet vaak dat werklozen gaan zoeken in de hoek waarin ze altijd gewerkt hebben. Maar daarin zijn niet altijd banen beschikbaar. Als je graag werk wilt, moet je ook flexibel zijn in je voorkeur. Als je zoekt op 'kansrijke beroepen' kom je uit op een lijst banen waar veel vraag naar is."
Ondertussen raken de chefs binnen Omroep Brabant een beetje nerveus. Drie vaste krachten met een dijk aan ervaring missen in deze krappe arbeidsmarkt zou toch een verlies zijn, naast dat het sympathieke collega's zijn natuurlijk.
Klik hieronder op de link om de eerste aflevering van 'Tel ik nog mee? te beluisteren. Druk gelijk op volg om geen aflevering te missen.