Onderdak voor minderjarige asielzoekers en statushouders in Eindhoven

31 augustus 2023 om 21:42 • Aangepast 12 september 2023 om 02:07
nl
Eindhoven gaat tijdelijk 65 alleenstaande minderjarige asielzoekers en veertig statushouders opvangen. De groepen komen te wonen in Hotel Glow en hotel-restaurant Dirven op de Keizersgracht in het centrum van de stad.
Profielfoto van Studio040Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De opvang is vooralsnog voor een jaar. In totaal wil Eindhoven negenhonderd extra opvangplekken creëren voor vluchtelingen.

Vanuit omwonenden was eerder kritiek op de plannen. De locatie zou niet de meest veilige voor met name jongere vluchtelingen zijn. Het gebied kampt met drugsoverlast en er hangen daklozen rond.

Meer voorzieningen
Door een tweede pand bij de opvang te betrekken denkt de gemeente aan de jongere vluchtelingen meerdere voorzieningen aan te kunnen bieden. Bijvoorbeeld een aparte buitenruimte, een keuken en gemeenschappelijke ruimtes voor recreatie en dagbesteding. De gemeente zorg ook voor beveiliging, toezicht en begeleiding. De dagbesteding wordt door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgd.

Het COA is verantwoordelijk voor de opvanglocatie. De alleenstaande minderjarige asielzoekers zijn jongeren uit Syrië, Eritrea, Somalië en Jemen tussen de 15 en de 18 jaar oud die "een zeer grote kans hebben dat ze in Nederland mogen blijven", aldus de gemeente. De statushouders zijn voornamelijk stellen die al een verblijfsvergunning hebben.

Goede ervaringen
Volgens de gemeente heeft het COA goede ervaringen met het combineren van beide groepen. "De volwassen statushouders kunnen hun ervaringen delen, sociale controle uitoefenen en helpen om de jongeren wegwijs te maken", laat de gemeente weten.

De gemeente verwacht dat de opvang half september voor een jaar opengaat. Een eventuele verlenging vindt alleen plaats na overleg met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.