Mobieltjes in de ban op Sint-Janslyceum: 'Lastig, maar wel betere sfeer'
"De kantines zijn veel drukker en het is veel gezelliger", merkt Amber nu al. Ook rector Jean Wiertz heeft het verschil gemerkt. "Leerlingen hebben weer contact met elkaar in plaats van dat ze in hun schermpje gedoken zitten en elkaar amper zien."
Docenten merken nu al in de tweede schoolweek dat er beter wordt opgelet. Derdeklasser Amber ontkent dat niet, al vindt ze het verbod dubbel. "Ik moet nu mijn rooster op mijn hand schrijven, want mijn agenda staat ook in mijn telefoon." Erg enthousiast van een ouderwetse agenda wordt ze niet, maar wel van de sfeer in de school door het verbod.
"Ik vind het lastig om onbereikbaar te zijn."
Voor Pien uit 6 vwo is het erg wennen dat ze haar smartphone niet meer mag gebruiken. "Je bent al vijf jaar gewend de laatste vijf minuten van de les je telefoon er even bij te pakken. Ik vind het lastig om onbereikbaar te zijn, bijvoorbeeld voor bijbaantjes en vriendinnen op andere scholen."
Ook voor de ouders van Pien is het even schakelen. "Die hadden weleens korte vragen, of ik mee at en op dat antwoord moeten ze nu dus even wachten." Ze geeft toe dat het allemaal op te lossen is en vooral een kwestie is van even wennen.
Nergens op het Sint-Janslyceum mogen leerlingen hun mobieltje gebruiken, ook niet in de pauzes. De smartphone mag mee naar school, maar blijft dan wel in het kluisje. Ook leraren moeten eraan geloven en mogen hun mobiel in het zicht van leerlingen niet meer gebruiken. Daarmee gaat het Sint-Jans verder dan het landelijk verbod dat op 1 januari ingaat. Dat verbiedt alleen mobieltjes volledig in de klaslokalen.
"Er is meer rust als de les begint."
Natuurkundedocent Henk de Hoop kan in ieder geval snel wennen aan het verbod. "Er is meer rust als de les begint en hoeft geen aandacht meer aan die telefoons te besteden. Soms moest je leerlingen haast naar binnen sleuren omdat ze eerst alle berichtjes nog wilden lezen. Je kunt nu gelijk beginnen."
Dat is niet het enige pluspunt voor hem. "Er is ook minder afleiding tijdens de les, want bij elk geluidje van zo'n mobieltje was de hele klas even zijn concentratie kwijt, ook al zaten ze in een aparte telefoonzak. Er wordt beter opgelet."
Tweedeklasser Robin heeft in ieder geval al een fysieke agenda, maar nog wel een tip: "Er hangen nergens klokken in school en daar gebruikte ik mijn mobieltje ook voor."
Mocht een leerling betrapt worden met een mobiele telefoon dan wordt het ding afgepakt en pas aan het einde van de schooldag teruggegeven. In de eerste schoolweek zijn er 40 kinderen betrapt.