Film over Marco Kroon in première, maar soms kijkt hij zelf nog even weg
Zes jaar lang voerde filmmaker Roel Reiné gesprekken met Kroon zelf, als voorbereiding op deze film. Maar hij sprak ook met andere veteranen en hun thuisfront, om zo het karakter van Marco in zijn film neer te zetten. "Daardoor is de film het verhaal van elke veteraan geworden", vindt de regisseur. "Alleen is dat van Marco een extreme vertaling."
Toch zijn veel van de belevenissen van Marco Kroon wel letterlijk overgenomen. Marco kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde voor zijn moed en trouw op die missie in Afghanistan. Maar hij liep er ook trauma's op, zat gevangen en werd verkracht. Daarna doodde hij zijn gijzelnemer. Een verhaal waar later door de defensietop aan werd getwijfeld.
En ook in Nederland raakte hij in opspraak. Hij werd verdacht van drugsgebruik en veroordeeld voor het bezit van stroomstootwapens. En hij gaf een agent een kopstoot toen die hem aansprak op wildplassen, in zijn kikkerpak tijdens carnaval in Den Bosch.
"Ik heb de film nu drie keer gezien, maar ik heb het nog geen enkele keer droog gehouden."
"Ik heb de film nu drie keer gezien, maar ik heb het nog geen enkele keer droog gehouden", zegt de majoor. "Met name het einde hakt er wel in." Daarin wordt Kroons verkrachting in Uruzgan nagespeeld in een expliciete en mensonterende scène. Hij heeft er zelf jarenlang over gezwegen.
"Eerst kon ik het woord 'verkrachting' niet eens uitspreken", zegt hij in één adem. "Maar ik heb het verwerkt. Ik heb erover geschreven en gesproken. Maar het ook weer zien?" Kroon schudt zijn hoofd. "Tot nu toe heb ik elke keer weggekeken. Misschien dat ik dat vanavond ga proberen."
Kroon hoopt door de film op wat meer begrip en nuance richting zijn eigen verhaal en dat van andere veteranen. "Iedereen mag mij een lul vinden", begint de majoor stellig. Hij benadrukt hoe veel er over hem gezegd en geschreven is. "Maar dan vind ik ook dat ik het recht heb om mijn kant van het verhaal te laten horen."
In een wat bredere zin sluit regisseur Reiné zich daar wel bij aan. "Wij als Nederlanders zijn heel erg gewend om af te rekenen met mensen die met hun kop boven het maaiveld uitsteken, zoals Marco. Misschien dat deze film dan wat begrip kan kweken voor mensen die anders zijn, mensen die buiten de boot springen. Om eerst eens even te luisteren, voordat je meteen hun kop eraf hakt."
LEES OOK:
Marco Kroon werd ontvoerd, mishandeld en verkracht in Afghanistan