Video

Bang voor spinnen? Dan moet je dit artikel zeker even lezen

17 september 2023 om 19:51 • Aangepast 29 september 2023 om 02:00
nl
September is spinnenmaand, dus opgelet. Want deze beestjes komen binnenkort weer razendsnel met hun acht pootjes over jouw drempel gesjeesd. Sommigen vinden het doodeng, maar is dat terecht? En klopt het dat ieder mens in zijn leven zo’n acht spinnen eet? We stelden deze vragen aan Sjef van Overdijk uit Tilburg, groot spinnenliefhebber en spinnenfotograaf.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Zelf zat hij al op jonge leeftijd met zijn neus bovenop allerhande spinnetjes in de tuin. “Ik zocht naar miertjes die ik dan vervolgens in het web zette om te zien wat er gebeurde, pure fascinatie. Ik vind ze mooi, wil altijd weten welke soort het is en we kunnen veel van ze leren.”

Hij las talloze boeken over deze geleedpotigen en dook in wetenschappelijke artikelen. Later deed hij in Zuid-Afrika onderzoek naar spinnen en ontdekte zelfs een nieuwe soort, die naar hem vernoemd is: de Harpactirella overdijki.

Eerst wat feitjes over spinnen. Nederland telt in totaal 658 verschillende soorten. Wereldwijd zijn dat er ongeveer 58000. In september komen ze onze huizen weer opzoeken, maar… Ze waren er altijd al, vertelt Sjef. “Elk huis telt een paar honderd spinnen. Dat is al je hele leven zo. Dat zie je alleen niet.”

"Een spin rent zo hard, omdat hij in een open ruimte loopt. Dan is hij extra kwetsbaar."

Volgens Sjef is angst voor spinnen écht niet nodig, want ze zijn extreem nuttig voor onze natuur. Ze vangen ontzettend veel insecten en dat zorgt ervoor dat we niet nóg meer last hebben van muggen. Bovendien zijn ze banger van jou, dan jij van hen.

“’Maar ik schrik altijd zo als ze door de kamer rennen’, zeggen mensen dan. Het is pas echt schrikken als er ineens een paard door je huis rent. Een spin rent zo hard, omdat hij in een open ruimte loopt. Dan is hij extra kwetsbaar.” Voor de echte angsthazen is kennis over spinnen dan ook belangrijk. Want als je meer weet over spinnen, kun je veel dingen ook beter plaatsen.

Neem nou de reden waarom die grote huisspinnen in september jouw huis binnenwandelen. Dat komt door de vrouwtjesspinnen, zij zitten vaak al in onze huizen.

Ze maken een web en in dat web zitten feromonen, dat is een hormoongeur die via de lucht verspreid wordt. “De mannetjesspin is dan geslachtsrijp en wil zijn genen doorgeven. Hij volgt die geur en komt daarom je huis binnen. Ze zijn er niet om jou te pesten.” Het paren is volgens Sjef overigens een kwestie van seconden tot minuten.

"Onder hun pootjes hebben spinnen trilhaartjes, zie het als een blindengeleidestok."

Ook een veelvoorkomende angst is het idee dat je in je slaap spinnen eet. Een broodje-aapverhaal volgens Sjef. Hij deed ooit een testje met een dj van een radiozender. Verschillende spinnen liet hij over het gezicht van de dj lopen, die op dat moment deed alsof hij sliep. Met zijn mond open.

Op het moment dat de spinnen bij zijn mond kwamen, draaide iedere spin om. “Onder hun pootjes hebben spinnen trilhaartjes, zie het als een blindengeleidestok. Want ze zien niet goed, ze reageren juist op de trilhaartjes. En als je uitademt, beginnen die haartjes te trillen, dus lopen ze ervan weg.”

Mocht je na dit gegeven toch nog de kriebels krijgen van spinnen: alle kieren dichtkitten heeft niet zoveel zin. Ze komen altijd weer binnen. "Je kunt beter energie steken in kennis opdoen over spinnen, daar heb je veel meer aan."

Zelf heeft hij wel een aantal favoriete spinnen die een ander wellicht kunnen enthousiasmeren. Zoals de v-vlek springspin. "Een heel mooi, klein springspinnetje. Het mannetje moet een dansje doen om het vrouwtje te overtuigen. Een prachtig tafereel."

De v-vlek springspin (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com)
De v-vlek springspin (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com)
De spin die door Sjef ontdekt werd: 'harpactirella overdijki' (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com).
De spin die door Sjef ontdekt werd: 'harpactirella overdijki' (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com).
De huisspin (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com)
De huisspin (foto: Sjef van Overdijk / www.spinnetjes.com)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.