Opvang overleden meisje weer open: zo vertel je kinderen wat er is gebeurd
"Het is een behoorlijke klus", zegt Van Rijn. Ze geeft in haar praktijk rouw- en verliesbegeleiding. Van Rijn benadrukt dat het in eerste instantie belangrijk is dat zulk nieuws wél wordt verteld aan kinderen. "Ouders of volwassenen zijn bij groot, verdrietig nieuws geneigd om kinderen te beschermen. Maar kinderen kunnen heel veel aanvoelen. Ze voelen verdriet op de opvang en bij mensen om zich heen. En als ze niet goed weten wat er is gebeurd, gaan ze zelf dingen invullen en kunnen ze met hun gevoel geen kant op."
Volgens de rouwtherapeut is het daarbij belangrijk dat ouders ook horen wat er op de opvang wordt verteld. "Het helpt voor kinderen als er op beide plekken op dezelfde manier mee om wordt gegaan", legt ze uit.
Kinderopvangboerderij 't Goudvisje heeft ouders een mail gestuurd om te laten weten hoe ze het komende tijd aanpakken. Daarin staat onder meer dat op de opvangboerderij 'op een passende manier' met kinderen wordt gepraat over wat er is gebeurd en dat ze de ruimte krijgen om hun gevoelens en ervaringen te delen. Als ouders hulp willen om thuis vragen van hun kinderen te beantwoorden, kunnen ze terecht bij de opvang. Ze kunnen ook professionele hulp krijgen.
"'Dood' is toch het meest eerlijke woord."
Maar hoe praat je over zoiets met kinderen? Volgens Van Rijn is het belangrijk om direct te zijn. "Het beste is zonder heel lange inleiding en zonder eromheen te draaien. Zeg bijvoorbeeld dat je iets verdrietigs moet vertellen, en kom dan direct met de boodschap", zegt de rouwtherapeut. "Het is niet erg om dan het woord 'dood' te gebruiken. Dat is toch het meest duidelijke en eerlijke woord. Kinderen begrijpen dat ook sneller. 'Overleden' is soms lastiger te begrijpen, met name voor jonge kinderen. Al betekent het soms wel dat je eerst moet uitleggen wat de dood is."
Het is fijn als zulk nieuws komt van de ouders, of iemand anders waarbij het kind zich veilig voelt. "Het helpt dan als de ouders kalm zijn. Als een ouder erg geëmotioneerd of angstig is, pikt een kind dit op", legt ze uit.
Dat betekent niet dat emoties er helemaal niet mogen zijn. Van Rijn: "Je mag zeker laten zien dat je geschrokken of verdrietig bent. Dan ziet een kind juist dat het niet gek is als er ze er zelf ook iets bij voelen."
"Soms moet je het later nog eens uitleggen."
Vervolgens is het zaak om te kijken waar het kind behoefte aan heeft. "Sommigen stellen heel veel vragen, sommigen kunnen heel erg schrikken. Geef kinderen de ruimte om alles te vragen en voelen. Maar soms geven kinderen geen krimp en willen ze daarna weer spelen, dat kun je dan zo laten. Met name de jongste kinderen vinden het moeilijk om te begrijpen. Soms moet je het dan later nog eens aan ze uitleggen."
Dat de opvang woensdag weer open is, kan volgens Van Rijn fijn zijn voor de kinderen. "Het is voor kinderen fijn om na iets heftigs snel weer terug te keren naar het ritme dat ze kennen. Dat geeft houvast en ze zijn dan weer in een vertrouwde omgeving."