Alex Roeka (78) voelt zich nu pas écht thuis op het podium
Hij trekt nu het land rond met liedjes van zijn laatste album 'Nieuwe Dromen', waarvoor hij een Poelifinario kreeg. Roeka heeft nooit een heel groot publiek getrokken, maar dat publiek draagt hem wel op handen. Ook collega-artiesten lopen met hem weg. Zoals zanger Huub van der Lubbe, die ooit in 'De Wereld Draait Door' een liedje van Roeka zong en hem 'de allerbeste' noemde. Vergelijkbaar met een Jacques Brel. Maar ook Bob Dylan en Leonard Cohen worden genoemd als grootheden waarmee de Brabander zich kan meten.
'Long tall Sally'
Alex Roeka werd in 1945 geboren in Ravenstein als Lex van Mourik, zoon van de notaris. Al toen hij negen was verliet hij het ouderlijk huis omdat hij naar kostschool werd gestuurd. "Daardoor heb ik me mijn hele leven ontheemd gevoeld", zegt hij. Maar de kostschool was ook de plek waar hij gitaar leerde spelen. En op een dag toen hij aan het voetballen was hoorde hij voor het eerst rock 'n roll: 'Long Tall Sally' van Little Richard. "Dat schroeide in mijn ziel", zegt hij. "Daar zat alles in -levenslust, seks - wat we op kostschool niet hadden."
Hij ging studeren in Nijmegen, maar voelde zich er niet thuis en vertrok voor een paar jaar naar zee. Een ruige tijd, waarin hij zijn verleden van zich af probeerde te schudden. "Na twee jaar kwam ik thuis in Ravenstein, ik belde aan en ze herkenden me niet. Een lange baard, ik zag er uit als een zwerver. Hij maakte zijn reputatie als 'het zwarte schaap van de familie' weer helemaal waar.
Dat bleef de jaren erna ook zo. Roeka 'verlummelde' zijn leven en het duurde lang voordat hij een richting had gevonden. Er was altijd wel muziek. "Maar ik zat maar wat te mummelen", zegt hij. "Tot een nacht, ergens in een huisje in Friesland, dat ik begon te zingen, en ik schreeuwde het uit, voor het eerst!" Achteraf denkt hij dat zijn liedjes tijd nodig hadden, dat de tijd erover heen moest gaan.
Tientallen jaren zijn sindsdien voorbij gegaan. Productieve jaren: de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn liedje 'Noem het geen liefde', en inmiddels dertien albums op zijn naam en een dichtbundel. Tot het einde van het jaar treedt hij op met zijn voorstelling 'Nieuwe Dromen', in Brabant te zien in Breda, Boxmeer, Maarheeze, Waalwijk en Veldhoven.
'KRAAK vraagt door' wordt elke woensdag uitgezonden om kwart over vijf en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te zien en via Brabant+.