Vacansoleil in problemen: faillissement dreigt voor reisorganisatie
Het bedrijf laat weten dat het afgelopen periode onder zware druk stond. Vacansoleil had een grote schuldenlast opgebouwd. Na de uitbraak van de coronapandemie zakte de verkoop van campingvakanties in en had het bedrijf extra financiering nodig.
Nu de rentes zijn gestegen, is de berg schulden voor het bedrijf onhoudbaar geworden. Ook de hoge inflatie zorgde voor problemen, meldt Vacansoleil.
Onderhandelingen niet geslaagd
Het bedrijf had eerder al maatregelen genomen om de schulden te verminderen, kosten te verlagen en de omzet te verhogen, maar zonder succes. Er is ook gezocht naar een mogelijke koper, maar onderhandelingen hierover liepen stuk.
Via het in 1969 opgerichte Vacansoleil gaan jaarlijks zo'n half miljoen mensen op vakantie. Bij een eventueel faillissement maken klanten die een aanbetaling hebben gedaan, waarschijnlijk gecompenseerd. Het bedrijf is namelijk aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die klanten van reisorganisaties vergoedt in het geval van een bankroet.
Reorganisatie
Volgens een woordvoerder van het bedrijf dateren veel schulden nog uit de periode van voor de coronacrisis. Toen leed Vacansoleil enkele jaren achtereen verliezen. Een reorganisatie moest voor beterschap zorgen, maar de pandemie zorgde opnieuw voor financiële problemen.
"We hebben dit jaar en vorig jaar gewoon winst gemaakt uit de gewone bedrijfsvoering. Maar dat is zonder de rentebetalingen. De rentelasten uit het verleden moet je van die winst betalen", legt de zegsman uit.
Honderden medewerkers
Voor de driehonderd vaste kantoormedewerkers van Vacansoleil breekt een onzekere periode aan. Hetzelfde geldt voor de bijna 1.300 seizoenswerkers die op de campings werken tussen maart en oktober. Het is de bedoeling dat een bewindvoerder samen met de directie van het bedrijf kijkt welke toekomstmogelijkheden er nog zijn.