'Extra stikstofuitstoot valt mee als er weer gevlogen wordt op Vredepeel'
Op dit moment wordt er niet gevlogen op Vredepeel. Maar defensie zegt de basis nodig te hebben omdat er geen ruimte meer is in Nederland om te vliegen. In het buitenland oefenen wordt al gedaan, maar er is ook meer ruimte nodig in eigen land. Bijvoorbeeld op Vredepeel. Daar gaat het dan om 1800 vluchten met de F35 per jaar. Ook komen er 600 vluchten per jaar met helikopters. Het gaat per jaar om 3 periodes van 6 weken.
Staatssecretaris Christophe van der Maat was woensdag in Venray om de regionale bestuurders bij te praten over de ontwikkelingen rond vliegbasis Vredepeel. Hij vertelde dat de overheid een nieuwe inventarisatie gaat doen als het gaat om de stikstofruimte in Nederland. "Er gaat gekeken worden welke claims op deze ruimte het meest noodzakelijk zijn." Zo moet er veel gebeuren op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw en de agrarische sector. "Maar straaljagers moeten ook kunnen landen in Nederland en die ruimte is op." De inventarisatie zou dan in het tweede kwartaal van 2024 klaar moeten zijn.
"De stikstofuitstoot is geen showstopper meer."
Volgens Van der Maat zou de extra vliegruimte voor de luchtmacht dus in de Peel kunnen zijn, maar het kan ook nog steeds ergens anders. Het nieuwe kabinet moet daar een besluit over gaan nemen. De uitstoot van stikstof is wat Van der Maat betreft in ieder geval 'geen showstopper meer' als het om de Vredepeel gaat. Maar op het moment dat voor De Peel wordt gekozen, komen er nieuwe onderzoeken en ook een nieuwe stikstofberekening.
Omwonenden en omliggende gemeenten zijn bang voor geluidsoverlast en stikstofuitstoot in de kwetsbare natuurgebieden die bij de basis liggen, zoals De Bult en De Peel. Ze hekelen het feit dat boeren in de omgeving worden uitgekocht omdat ze te veel stikstof uitstoten en dat de luchtmacht er wel zou gaan vliegen.
"Het is moeilijk uit te leggen."
Het lijkt dus een moeilijke boodschap om uit te leggen aan omwonenden. Zoveel vluchten per jaar en toch binnen de normen van de stikstof blijven. Maar in het rapport wordt niet uitgegaan van de situatie zoals die nu is op de vliegbasis. Het rapport gaat uit van een besluit uit 1960, waarbij 1 squadron F16’s gestationeerd mag staan op de vliegbasis. "Dat is nu eenmaal de staande vergunning op dit moment", zegt Van der Maat. De extra stikstofuitstoot is dus vanuit die situatie berekend.
Het rapport beschrijft verder dat als de grote NAVO-oefening JPOW geschrapt wordt, er ook minder uitstoot zal zijn. Ook kunnen volgens Van der Maat allerlei aanpassingen in de bedrijfsvoering gedaan worden om de uitstoot te verminderen.
Provinciebestuurster Hagar Roijackers heeft er begrip voor dat defensie aan het kijken is voor extra ruimte, maar wijst op de complexe belangen in de Peel, als het bijvoorbeeld gaat over extra woningen en de agrarische sector "Het is inderdaad ingewikkeld om dit uit te leggen aan omwonenden, maar de antwoorden moeten bij het ministerie vandaan komen. We willen graag duidelijkheid, die duidelijkheid wordt gegeven in het tweede kwartaal van 2024, dat is relatief snel."