Jongeren vallen vaker uit op de arbeidsmarkt omdat ze altijd aan staan
Arbeidsdeskundige Tom komt in beeld wanneer iemand langdurig uitvalt en misschien zelfs niet meer terug kan komen in het werk wat hij deed. Tom kijkt naar wat wél kan. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die wil werken en nog kan werken, ook werk vindt", zegt arbeidsdeskundige Tom Verlijsdonk.
"Jongeren staan continu aan, ouderen kunnen beter doseren."
In de podcast 'Tel ik nog mee?', nemen drie collega's van Omroep Brabant de proef op de som. Zij zijn gaan solliciteren. Hans Janssen en René van Hoof zijn 60-plus. Collega Femke de Jong heeft al 23 jaar MS wat enkele beperkingen met zich meebrengt. In de vierde en laatste aflevering vertelt arbeidskundige Tom over zijn werk en oplossingen voor werknemers die uitvallen. Daarnaast hoor je of de drie collega's nog meetellen in de huidige arbeidsmarkt.
De reden waarom tegenwoordig juist jongeren uitvallen, zoekt Tom in de 24-uurs maatschappij. "Zeker jongeren staan continu aan. Ze willen niks missen en overal aan meedoen. Door de mobiele telefoon zijn ze altijd bereikbaar. Werk en privé lopen daardoor in elkaar over. Het verschil met ouderen is dat die vaak een stabiele omgeving hebben met een woning, relatie, vaste baan en vlak ervaring niet uit. Ouderen hebben al het een en ander meegemaakt en kunnen beter relativeren en doseren."
"Werkgevers denken vaak mee en proberen hun werknemer te steunen."
"Mijn grootste huzarenstukje is dat ik voor een werknemer een bureaustoel heb laten maken die eenvoudig naar ligstand gebracht kan worden met bureau en computer", vertelt Tom. "Deze werknemer kon niet langer dan 20 minuten zitten en doet voortaan zijn werk liggend."
Tom merkt in de praktijk dat de meeste werkgevers best bereid zijn om mee te denken aan oplossingen. In dit geval was het ook fijn dat een meubelmaker meedacht hoe zoiets gemaakt kan worden. "Het is echt niet zo dat werkgevers denken 'ik ga wel op zoek naar een nieuwe werknemer zonder beperkingen'."
"Er is geen standaardoplossing, niemand is hetzelfde alles is maatwerk."
Sommige beperkingen zijn eenvoudig op te lossen. "Dan werkt iemand niet langer acht uur per dag, maar vier", vertelt Tom. "Iedere werknemer met een beperking vraagt om een maatgerichte oplossing. Ik kan dus niet zeggen wat de meest gebruikte oplossing is.
LEES OOK:
Tel ik nog mee? Hans (64) wil een carrièreswitch
Meteen zeggen dat je ziek bent kan soms een voordeel zijn bij sollicitatie
Traag en digibeet: dit zijn de vooroordelen over ouderen die werk zoeken