Mogelijk toch asielzoekers naar Steenbergen, raad lijkt nu wel akkoord
Ondanks het verzoek van het Rijk en de provincie weigerde de gemeente Steenbergen eerst om opvangplekken voor asielzoekers aan te wijzen. Ze zag hiermee af van de samenwerking met zes andere gemeentes in West-Brabant die samen in totaal ongeveer duizend asielzoekers willen opvangen.
In 2016 liepen de gemoederen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum hoog op in Steenbergen. De stad trok landelijk de aandacht toen de situatie tijdens een informatiebijeenkomst volledig uit de hand liep. Een vrouw die zich vóór de opvang van asielzoekers uitsprak, kreeg te horen dat ze ‘moest oprotten’.
Ook schoffeerde een groep demonstranten de vrouw door ‘daar moet een piemel in’ tegen haar te roepen. Na de felle protesten besloot de gemeenteraad om het voorstel in te trekken. Een meerderheid stemde tegen de komst van een asielzoekerscentrum.
Het debat van maandagavond verliep in een rustige sfeer. De raadsleden konden hun mening geven over drie mogelijkheden: geen opvang van asielzoekers, een kleinschalige opvang van 89 asielzoekers of een opvangplek voor 75 minderjarige asielzoekers.
De meeste raadsleden hadden de voorkeur voor minderjarige asielzoekers, een verzoek van de provincie. Allereerst om ‘reputatieschade’ bij de samenwerking met omliggende plaatsen te voorkomen. Bovendien verwachten de voorstanders meer draagvlak bij de inwoners van Steenbergen voor de opvang van minderjarigen.
Tegenstanders in de gemeenteraad zijn juist bang dat minderjarige asielzoekers voor overlast zorgen. Daarnaast vinden ze dat Steenbergen, anders dan de buurgemeentes, al genoeg doet aan de huisvesting van statushouders en arbeidsmigranten.
De gemeenteraad neemt binnenkort een definitief besluit over de opvang van asielzoekers.
LEES OOK:
West-Brabantse gemeenten vangen samen 1000 asielzoekers op
Asielzoekersdebat Steenbergen: agressieve sfeer, boegeroep en middelvingers