Deze huizen worden gesloopt, maar bewoners wisten van niks: 'Ben woest'
De sloop hing al sinds 2020 in de lucht, mede door de nieuwbouwplannen van het Design Museum en de bouw van een woontoren op die plek. Toch viel de boodschap dat de huizen definitief worden gesloopt, rauw op het dak van de bewoners.
Cor Houet woont al dertig jaar aan het Citadelhofje. De bewoners van het ruim honderd jaar oude straatje vormen al tientallen jaren een een hechte gemeenschap. “Er wonen hier ook veel ouderen of mensen die iets mankeren. Iedereen zorgt voor elkaar. Als we moeten verhuizen, gaat dat niet meer."
"Er is voor dezelfde prijs niks vergelijkbaars te vinden."
Cor is dan ook niet blij met het nieuws: “Ik ben echt pissed off. Ik dacht dat BrabantWonen aan onze kant stond. Want al die tijd gaf die woningcorporatie aan dat ze ook niet blij was met de sloopplannen van de gemeente. Dan krijg je juist van haar een brief met de mededeling dat ze je huis plat gaat gooien. Onbegrijpelijk.”
Wat BrabantWonen betreft staat het sloopbesluit vast. Volgende week gaat het met de bewoners praten over een verhuisregeling. Maar daar zitten de meesten niet op te wachten. "Ik heb een huis met drie slaapkamers, voor- en achtertuin en op loopafstand van het centrum. Er is voor dezelfde prijs niks vergelijkbaars te vinden in Den Bosch. Ik kan er alleen maar op achteruitgaan", zegt Cor.
BrabantWonen wil met het besluit een eind maken aan de onzekerheid bij de bewoners. "In 2020 hebben we al aan de bewoners laten weten dat we over de toekomst van hun huizen gingen nadenken. Door dit besluit kunnen we vooruit gaan kijken", zegt een woordvoerder. Cor ziet dat helemaal niet zitten: "Ik wil hier niet weg. Ik ben in staat om voor de bulldozer te gaan liggen."
"Het stond al in de krant, terwijl ik als bewoner nog van niks wist."
Cor is niet alleen boos over het plotselinge besluit, maar ook over de manier waarop hij het nieuws te horen kreeg. “Ik kom thuis van vakantie en er ligt een brief in mijn brievenbus. Daarin staat dat iemand van BrabantWonen ons wilde laten weten dat er gesloopt wordt en dat ik er niet was”, zegt Cor. “Het stond al in de krant, terwijl ik als bewoner nog van niks wist."
Het sloopbesluit kwam ook als een verrassing voor de Bossche gemeenteraad. Bram Roovers, fractievoorzitter van de SP, reageert teleurgesteld: “Ik heb het gemeentebestuur overschat. Door de felle discussie over dit onderwerp hadden B en W toch wel kunnen aanvoelen dat het handig was om ook een brief naar de gemeenteraad te sturen.”
"De sloopvergunning kan nog worden ingetrokken."
Bovendien heeft BrabantWonen het sloopbesluit al genomen terwijl de gemeenteraad nog een besluit over de Stadsdelta moet nemen. Judith Hendrickx, fractievoorzitter van de Bossche Groenen: “We zijn nog aan het onderzoeken wat we precies willen op de plek van het Citadelhofje en of dat financieel kan. Wat ons betreft is er nu geen noodzaak om die sloopvergunning al te verlenen.”
SP-fractievoorzitter Roovers: "Straks wordt waarschijnlijk gezegd: 'Er is al een sloopbesluit genomen, dus we kunnen niet meer terug.' Maar wat ons betreft kan die vergunning nog worden ingetrokken. Daar gaan we nu op inzetten."
LEES OOK:
Huurhuizen moeten wijken voor nieuw Design Museum Den Bosch
100 jaar oude huizen slopen voor museum? 'Nee, dit is al een monument'