Klokkenluider: 'TU/e weigerde al eerder kritisch verhaal bij Cursor'
Sinds dinsdag zijn de journalistieke verhalen niet meer te lezen op de site van Cursor. Alle artikelen zijn zwart gemaakt, met daarbij een toelichting. De actie is een protest van de redactie tegen de 'beperking van de persvrijheid'.
Voor klokkenluider Bridget Spoor was het ontslag van hoofdredacteur Han Konings de druppel. De journalisten van Cursor voelen zich al maanden onder druk gezet door het universiteitsbestuur en de redactieraad. Die raad is door het bestuur benoemd om de uitgever en de hoofdredacteur te 'adviseren'.
Een onthullend artikel van Bridget Spoor over belangenverstrengeling op de universiteit liet de boel klappen. De redactieraad 'adviseerde' het verhaal niet te publiceren. Hoofdredacteur Han Konings zwichtte voor die druk. Toch werd hij dinsdag uit zijn functie als hoofdredacteur gezet. Sindsdien is de website op zwart.
“Ik werk voor een onafhankelijk medium, dat is anders dan een communicatie- of pr-afdeling."
De artikelen van Cursor moeten volgens de journalist voor publicatie eerst langs de redactieraad van de TU/e. Die voorziet de hoofdredacteur en de redacteuren van advies. Dat is vreemd, want in het redactiestatuut staat dat de redactie journalistiek onafhankelijk is.
Volgens de klokkenluider is dat dus in de praktijk niet zo. “Wij krijgen vaker het verzoek om verhalen aan te passen of bepaalde informatie nog toe te voegen of weg te laten. Vooral als iets bijvoorbeeld politiek gevoelig ligt of de TU/e er niet goed uitkomt. Maar ik pas nooit zomaar iets aan.”
Ze vervolgt. “Ik werk voor een onafhankelijk medium, dat is anders dan een communicatie- of pr-afdeling. Daarvoor gelden andere regels.”
"Ik heb nu de kans om iets te veranderen."
Volgens Spoor spelen de problemen met de redactieraad en het college van bestuur sinds 2021. “Ook toen is er een artikel van mij geweigerd. Het was een groot verhaal over machtsmisbruik binnen de TU/e. De redactieraad kwam toen met niet-journalistieke argumenten. Ook toen is geprobeerd de hoofdredacteur uit zijn functie te zetten.” Dat artikel over machtsmisbruik is uiteindelijk nooit verschenen.
De onderzoeksjournalist werkt nog altijd voor Cursor. Ze weigert haar baan op te zeggen, ondanks de tegenwerking. “Ik heb nu de kans om iets te veranderen. Er moet een nieuw, breed gedragen statuut komen. Een onafhankelijk medium voor de universiteit is belangrijk. Daar wil ik voor vechten. Het is tijd dat ook ons publiek opstaat.”
Spoor vermoedt dat de website voorlopig op zwart blijft, totdat de eisen van de redactie worden ingewilligd. Of en hoe snel dat gaat gebeuren, is de vraag. Er is nog geen gesprek geweest tussen de journalisten van Cursor, het universiteitsbestuur en de redactieraad.
"Wij nodigen de redactie opnieuw uit om het gesprek te voeren."
Volgens de Technische universiteit Eindhoven is er op geen enkele manier sprake van censuur. "We betreuren dat dit beeld is ontstaan bij de redactie. De hoofdredacteur beslist uiteindelijk over het plaatsen van artikelen." Volgens de TU/e hebben het bestuur en de redactieraad daar niets over te zeggen.
"Over een klein deel van de artikelen van Cursor hebben we echter wel eens discussie. Die discussie spitst zich altijd toe op de journalistieke kwaliteit, en dan bijvoorbeeld over hoor en wederhoor en gebalanceerde berichtgeving."
Het bestuur van de universiteit zegt het jammer te vinden dat de redactie de site op zwart heeft gezet. "Wij nodigen de redactie opnieuw uit om het gesprek te voeren."
Het recente niet-gepubliceerde verhaal van de Cursor-journalist over belangenverstrengeling verdwijnt niet in de papierversnipperaar. Het artikel wordt binnenkort alsnog ergens gepubliceerd. Met welke onthullingen zij komt, wil ze nu niet zeggen.
LEES OOK: Universiteitsblad TU Eindhoven op zwart: 'Beperking van persvrijheid'