Oekraïense gezinnen moeten ineens de opvang uit: 'Dit is onmenselijk'
Vluchtelingenwerk vindt de verhuizing op zich wel een goed plan. Het idee is dat de gezinnen op een andere plek een nieuwe start kunnen maken. Het zou gaan om drie gezinnen, met in totaal tien kinderen. Volgens Vluchtelingenwerk is het niet ongewoon dat mensen die in een opvang wonen, moeten verhuizen door spanningen. Dat kan vaak ook juist een opluchting zijn. De rust in de opvang, waar 280 mensen wonen, kan dan terugkeren.
Maar de gezinnen werden pas dinsdagavond ingelicht door een brief van de gemeente. Deze is in het bezit van Omroep Brabant. De drie gezinnen kregen te horen dat ze op donderdag moesten verhuizen. Volgens vrijwilligers die de gezinnen bijstaan, is een verhuizing nooit eerder aan de orde geweest en is het nooit besproken met de moeders of de kinderen. De kinderen moesten woensdag op school al afscheid nemen.
"Het is geen straf, het is bedoeld als oplossing voor een rotsituatie."
Vluchtelingenwerk heeft de gemeente Helmond laten weten de manier van werken niet oké te vinden. Het gaat dan vooral om de plannen van de gemeente om een van de gezinnen te verhuizen naar Lelystad. “We hebben positief geadviseerd over deze verhuizing, maar het is niet bedoeld als straf”, zegt een woordvoerder. “Het was bedoeld als oplossing voor een rotsituatie. Het moet zorgvuldig gebeuren en dan ga je niet een gezin in anderhalve dag verhuizen naar Lelystad.” Volgens Vluchtelingenwerk heeft de gemeente Helmond nu de plannen aangepast en worden ze dichterbij opgevangen.
“Het is onmenselijk”, zegt raadslid Ron Peters van het CDA over de hele kwestie. Hij overweegt om een spoeddebat te regelen. “Ik vind het erg intimiderend en ben er erg boos over. Zo ga je niet met mensen om. En de snelheid waarmee dit gebeurt, valt ons ook op.” Ook Helder Helmond laat weten het een onmenselijke situatie te vinden.
"Een verhuizing kan enorm schadelijk zijn voor het kind"
Volgens jurist Marie-Christine Alting von Geusau van Defence for Children moeten kinderen goed voorbereid worden op een dergelijke verhuizing. “En dat kan in dit geval haast niet zorgvuldig gebeurd zijn. Er moet in het belang van het kind gehandeld worden. Een verhuizing kan enorm schadelijk zijn voor een kind. We staan er zeker niet achter dat ze het zo kort van tevoren laten weten.” De gezinnen hebben ook melding gedaan bij de Nationale Ombudsman. Die laat weten dat het Helmondse geval bekend is bij de organisatie.
Volgens Defence for Children komt het vaker voor dat op heel korte termijn vluchtelingenkinderen worden verhuisd. “We moeten ook goed naar het verhaal van het kind luisteren. Wat is de mening van het kind? Als een kind eerder is gevlucht, kan een nieuwe verhuizing een heel nare herinnering uit het verleden oproepen. Het kind kan zich erg onveilig gaan voelen. We weten dat er kinderen zijn die wel tien of vijftien keer zijn verhuisd. Het is enorm schadelijk.”
"Rust en veiligheid op locatie bewaren"
De gemeente Helmond laat in een reactie weten dat ze zich bewust is van de 'ingrijpende verandering' voor de kinderen. De gemeente zegt dat een snelle verhuizing noodzakelijk was omdat er flinke spanningen waren in de opvang. De gemeente was bang dat deze situatie uit de hand zou gaan lopen.
"De reden om een aantal bewoners op korte termijn naar een andere verblijfplaats te verhuizen is om de rust en veiligheid voor de medebewoners en personeel te bewaren", schrijft de gemeente in een reactie. Het kostte moeite om de nieuwe plekken voor de gezinnen te vinden, omdat er niet veel plekken zijn.
De kinderen kunnen tot de herfstvakantie op hun huidige school blijven en starten dan op een nieuwe school. Volgens de gemeente komt er een goede overdracht als het gaat om het onderwijs aan de kinderen en op het gebied van zorg. Daarnaast geeft de gemeente aan dat ze met de ouders over de situatie heeft gesproken.