Brand werd brandweerlieden bijna fataal: 'Soms eerder stoppen met blussen'
In de drie kwartier durende film gaan de brandweerlieden terug naar de bewuste dag in mei 2020. De brand brak uit tijdens werkzaamheden op het dak. De brandweerlieden wisten het vuur binnen een paar minuten te blussen en gaven elkaar nog complimenten voor het snelle werk. Maar tijdens een nacontrole op het dak laaide het vuur heftiger dan ooit op.
De vluchtweg was een hoogwerker, maar die gaf een storing. Een andere hoogwerker vloog in brand. En de portofoons waren ook nog eens kapot. Terwijl de vlammen om zich heen grepen en het 13 meter hoge dak bijna instortte, konden de mannen uiteindelijk beneden komen doordat hun collega’s ladders tegen het pand zetten.
"Soms moet je even stoppen en nadenken als brandweerman."
Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Daarom heeft de brandweer de situatie onderzocht. Er is een animatie gemaakt van de opslagloods en brandweerlieden delen hun verhalen. Daar is een documentaire van gemaakt, in de hoop dat collega's beter voorbereid zijn bij een soortgelijke brand. Het is de eerste keer dat dat in Brabant gebeurt.
De brandweer komt tot de conclusie dat ze al eerder een stap terug had moeten doen. Er was namelijk al vrij snel duidelijk dat er geen redden meer aan was. Onderzoeker Jo van Hoef: “Het was een heel groot complex, veel groter dan we gewend zijn. En dan ga je vanuit je ervaring die je hebt zoiets bestrijden op de automatische piloot. Maar soms moet je even stoppen en nadenken", legt onderzoeker Jo van Hoef in de documentaire uit.
"Soms komen we dan tot de conclusie dat we geen inzet moeten doen, voor onze eigen veiligheid", vult onderzoeker Frank van Oorschot aan. Dan houdt het op voor ons en dan is het pand verloren. Maar dat was hier hoe dan ook gebeurd.”
"We mogen echt wel meer investeren om dat tussen de oren te krijgen."
Hoe het kan dat het vuur na een uur plots weer oplaaide, is niet ontdekt. Wel is duidelijk geworden dat dit soort industriepanden met hoogbouwmagazijnen veel risico met zich meebrengen als er brand ontstaat. De hoge stellingen zorgen ervoor dat er veel zuurstof bij kan komen. En door de isolatiematerialen kunnen gevaarlijke dampen ontstaan.
Dit soort panden zijn er veel in ons land. Brandweerlieden moeten daarom ook beter opgeleid worden, vinden de onderzoekers. François Peeters die destijds hoofdbrandweerofficier van dienst was: "We moeten kritisch gaan kijken naar welke kennis we nodig hebben om deze branden in de toekomst te bestrijden. En we mogen echt wel meer investeren om dat tussen de oren te krijgen van onze brandweermensen."
LEES OOK: Brandweerman Jos redde drie collega's van een brandend dak
Bekijk hier de documentaire die de brandweer maakte naar aanleiding van het onderzoek:
En hier zie je wat er die dag precies gebeurde: