Geruchten blijken waar: in voormalig feestpaleis komen arbeidsmigranten
De plannen zijn al sinds november vorig jaar bekend bij de gemeente, inclusief de eerste schetsen van het ontwerp. Die initiatiefnemer is Ted van den Besselaar van Sabes. Hij begrijpt de zorgen bij de buren van het van het voormalige feestpaleis: "Daarom zijn wij nu met de buren in gesprek om hen te informeren. Ik kan ze verzekeren dat wij er alles aan gaan doen om overlast zo veel mogelijk te voorkomen."
Wethouder Ralph Bogers: "Volgens het bestemmingsplan mag op die plek een hotelaccommodatie komen. Wij wachten nu de aanvraag van een bouwvergunning af en zullen die als B en W en met de gemeenteraad beoordelen."
"We moeten zorgen voor goede huisvesting voor arbeidsmigranten."
Van den Besselaar van de projectontwikkelaar: "Veel bedrijven zijn afhankelijk van arbeidsmigranten. In de land- en tuinbouw en in de industrie. Maar dan moeten wij ook zorgen voor goede huisvesting voor deze mensen. Wij hebben op andere plekken gemerkt dat dit prima in harmonie kan met de omgeving en daar gaan we ook in Wernhout voor zorgen." Hij zal zelf nooit over een 'Polenhotel' spreken. "Dat is niet respectvol naar de bewoners."
De schetsen liggen dus al een tijdje op tafel, maar de huidige bewoners van het leegstaande complex zorgen voor vertraging. Er nestelen vleermuizen in de centrale hal aan de voorkant. Die mag daardoor niet worden gesloopt en daarom wordt er nu druk getekend aan een nieuw ontwerp.
"We zijn druk bezig om het zo aan te passen dat er met die beschermde dieren rekening wordt gehouden." Van den Besselaar is ook bereid om tegemoet te komen aan wensen van de buren, bijvoorbeeld over waar precies de in- en uitgang komt.
"De beheerder komt er zelf ook te wonen."
Sabes ontwikkelde ook in Tilburg en Waalwijk wooncomplexen voor arbeidsmigranten. "In Wernhout zouden we hier zelfs zo'n 1000 mensen onder kunnen brengen, maar dat doen we bewust niet. We willen dat de gasten daar prettig wonen, met veel meer ruimte dan de minimumnormen. Ook is het de bedoeling dat de beheerder zelf ook op het complex komt wonen zodat er optimaal toezicht is", stelt de projectontwikkelaar.
Jaiselings Royal Palace, vlak bij de Belgische grens, staat leeg sinds het faillissement in 2020. Het bedrijf werd in 1988 eigenaar van het voormalige priesteropleiding. Dat gebouw werd daarna grondig verbouwd tot feestpaleis in oosterse sferen met plek voor 16.000 bezoekers.
LEES OOK: Omwonenden weten het zeker: voormalig feestpaleis wordt 'Polenhotel'