'Ook een keeper met een helm kan de Champions League winnen'
Ook bij FC Eindhoven zijn ze geschrokken van het nieuws dat de doelman van FC Engelen 4 is overleden na een ongelukkige botsing op het veld. “Het is wel onderwerp van gesprek”, vertelt keeperstrainer Hans Segers.
“Het is verschrikkelijk. Ik schrok er echt van. We hebben het nieuws met de keepers hier besproken. Dan bespreek je ook of het verstandig is om met een helm te gaan keepen.”
"Mijn advies is om voortaan met een helm te gaan keepen."
Segers heeft daar zelf wel een duidelijke mening over. “Mijn advies is om voortaan met een helm te gaan keepen. Zeker na wat er nu twee keer in korte tijd is gebeurd.” Hij doelt daarmee op het overlijden van de keeper van FC Engelen 4 en de zware botsing waardoor RKC-voetballer Etienne Vaessen bewusteloos raakte.
Segers wijst ook naar andere doelmannen die succesvol waren met een helm op. Het beste voorbeeld is Petr Cech. De Tsjech, die voor Chelsea meer dan 400 wedstrijden keepte in de Premier League, kreeg in 2006 een knie tegen zijn hoofd van een speler. Daarna besloot hij een helm te gaan dragen. Met die helm bleef Cech succesvol op het allerhoogste niveau en wist hij zelfs de Champions League te winnen.
"Het zal in het begin niet prettig zijn om een helm te moeten dragen"
“Het zal in het begin niet prettig zijn om een helm te moeten dragen als doelman, maar ook Cech wende eraan. Keepers zijn erg kwetsbaar en dus zou ik het elke doelman adviseren.”
En dus ook de keepers van FC Eindhoven, maar Segers benadrukt dat de beslissing uiteindelijk bij de doelmannen zelf ligt. Maar is het ook niet allemaal een beetje overdreven na twee ongelukken op heel veel wedstrijden?
Natuurlijk zijn er honderden wedstrijden in een weekend, maar je wilt niet die ene doelman zijn waarbij het fout gaat. Ik zou een helm opzetten”, besluit Segers zijn verhaal.
Reactie KNVB
De KNVB is op dit moment geen voorstander van een helmplicht. Het gebruik van zo’n helm zou volgens Edwin Goedhart, bondarts bij de KNVB, meer risicovol speelgedrag opleveren. “Ze voelen zich dan extra goed beschermd en spelers gaan er dan harder in.”
De bond staat het wel toe dat keepers gebruikmaken van een ‘softgear’. Dat is een helm met schokabsorberend materiaal aan de buitenkant. “Iedereen is daar vrij in. Deze helm helpt niet tegen hersenschuddingen en dat is wat je het meeste ziet. Het helpt wel tegen schedelbreuken maar dat komt maar heel weinig voor.”
De hardere helmen, zoals bij het wielrennen en het skiën, mogen niet gebruikt worden op het veld. “Daarmee kun je andere spelers juist meer schade toebrengen in een duel."
Goedhart wijst op het groot aantal wedstrijden dat gespeeld wordt in het voetbal: zo’n 30.000 wedstrijden per weekend. “Het klinkt klinisch en je wilt niet naar de cijfers kijken als er zoiets ernstigs op de velden gebeurt. Maar er zijn heel veel wedstrijden per jaar waarbij niets gebeurt. Zo’n gebeurtenis als deze waarbij het zo misgaat, is heel zeldzaam.”