Jonge keepers trainen met een helm nadat doelman overlijdt na botsing
"Goed, Larsje! Met je handen eerst naar de bal gaan." De stem van keeperstrainer Maikel Aerts schalt over het trainingscomplex in Eindhoven. "We trainen nu veel een-tegen-eensituaties. Als je met je handen eerst naar de bal gaat, is je gezicht beschermd. Zo voorkom je nare blessures", legt Lars Heerkens uit. "Als dat niet meer lukt, kun je ook met je voet naar voren om je te beschermen."
"Na een tijdje voel je de helm niet meer zitten."
Lars keept in wedstrijden met een helm op. "Dat doe ik al sinds ik tien was. Ik had eerst keeperstraining apart van de club. Daar was het dragen van een helm zelfs verplicht." Lars demonstreert het op- en afzetten van de helm. "Mijn helm heeft geen bandjes onder de kin. Ik kan hem snel op en af doen. Na een tijdje ben je zo bezig met de wedstrijd. Dan voel je de helm niet meer zitten. Voor mij is het dragen van een helm gewoon geworden."
De extra training én de helm geven hem extra bescherming, zegt Lars. "Door de keeperstraining leer je situaties vooraf goed in te schatten of te voorkomen. Met een helm op ben ik zekerder en durf ik vol een duel in te gaan."
"Misschien moeten veldspelers ook een helm dragen."
Guus Keijzers is keeper bij Onder-21 bij FC Eindhoven. Ook hij leert onder trainer Maikel Aerts dezelfde trucjes om jezelf als keeper te beschermen. "Het dragen van een helm heb ik nog nooit overwogen. Het is ook nog nooit op mijn pad gekomen. In de keeperswereld is het nog geen gewoongoed om een helm te dragen."
Guus snapt de keuze voor het dragen van helm wel. "Je voorkomt er nare blessures door, dat is mooi meenomen. Ik heb er nu thuis met mijn ouders over gesproken en zij laten de beslissing aan mij. Voor mij voelt een helm onnatuurlijk en het gaat zelden mis. In het veld zijn ook regelmatig hoofdblessures. Misschien moeten veldspelers ook wel een helm gaan dragen."