Weer vlucht met gestrande Nederlanders uit Israël geland in Eindhoven

14 oktober 2023 om 22:50 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:04
nl
Een vierde vliegtuig van defensie met Nederlanders uit Israël is zaterdagavond even voor half elf geland op vliegbasis Eindhoven. Aan boord van de vierde repatriëringsvlucht zaten 102 Nederlanders en zes mensen uit andere landen, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Zaterdagochtend landde het derde vliegtuig met 110 Nederlandse mensen aan boord.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De repatriëringsvluchten vinden sinds donderdag plaats vanwege de oorlog die is uitgebroken tussen Israël en Hamas. Ook zondag staat een vlucht gepland. Die gaat vanuit Keulen naar Israël en landt ook weer in de Duitse stad. Vanaf daar worden vervolgens bussen ingezet naar Eindhoven.

In totaal zijn nu bijna zevenhonderd mensen door Nederland gerepatrieerd. Er zijn nog steeds Nederlanders die zich aanmelden voor repatriëring, maar dat aantal loopt volgens het ministerie snel terug. "Het kabinet heeft steeds gezegd dat we blijven vliegen zolang dat nodig is en de veiligheidssituatie het toelaat." In de loop van zondag wordt besloten of er nog een vlucht nodig is en of dit veilig kan worden uitgevoerd.

Zeker negen Nederlanders vast
Niet alleen in Israël zijn Nederlanders gestrand, ook in de Gazastrook zitten zeker negen Nederlanders vast. Ze maken deel uit van twee gezinnen met wie de Nederlandse Vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden contact heeft.

Het ministerie zegt er alles aan te doen om de Nederlanders te helpen Gaza te verlaten, maar zegt ook dat het op dit moment niet mogelijk is om weg te gaan uit de Gazastrook. "De grenzen zijn gesloten, ook voor mensen met een andere nationaliteit. Het reisadvies voor Gaza is al geruime tijd rood." Ook bemoeilijken "de slechte omstandigheden in Gaza" het contact.

LEES OOK: Vlucht met gestrande Nederlanders uit Israël geland op vliegbasis Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!