Ook alpacahouders bang voor blauwtong: 'Al twee dieren overleden'
"We houden de alpaca's zo veel mogelijk buiten", vertelt Lisanne Ruijl van Alpacafarm Riethoven. "Als er dan een zwerm knutten, de muggensoort die het blauwtongvirus overbrengt, in het weiland hangt dan kunnen de alpaca's nog weglopen. Het is net zo als met een mug binnen in je slaapkamer, dan is de kans dat je gestoken wordt heel groot."
"Hopen dat het minder voorkomt."
Vroeger was het terrein van de alpacafarm opgedeeld in kleine weitjes en daar heeft Lisanne een grote wei van gemaakt. Lisanne is samen met Koen in 2020 de alpacaboerderij begonnen met Elvis en Guusje als eerste bewoners. Ondertussen hebben ze veertien alpaca's die allemaal een eigen naam hebben en vooral samen met de bezoekers in omgeving wandelen.
In Belgie en in het noorden van Nederland is al een aantal van de fotogenieke en aaibare alpaca's overleden. "De overbrengers van het virus zitten, net zoals muggen, vooral in gebieden met veel water. Dus hier in Riethoven hebben we best wel geluk omdat er minder open water is. We hopen dat het daarom ook minder voorkomt."
"We zijn de dieren constant aan het observeren."
Toch is Lisanne samen met haar medewerkers alert op mogelijke symptonen van de besmetting. "Er is ook een aantal Facebook-groepen waar iedereen zijn ervaringen deelt. De symptomen zijn net anders dan bij schapen en koeien: de alpaca's krijgen wel koorts, maar niet een dikke kop en een blauwe tong. Ze worden vooral heel sloom en gaan veel liggen en kunnen er dus ook overlijden aan een besmetting.
Ondanks dat de dieren een hele dikke vacht hebben, kunnen ze toch door de knut gestoken worden. "Dat gebeurt vooral op de neus en in de oksels of liezen van het dier, omdat de vacht daar een stuk dunner is. We zijn constant de veertien dieren aan het observeren of ze nog goed in hun vel zitten, want vaak hebben ze het virus al twee weken onder de leden voordat ze echt ziek worden. Er is ook nog geen vactinatie voor dus we hopen maar dat het hier niet terechtkomt", besluit Lisanne.
LEES OOK: Schaapsherder wanhopig door blauwtongvirus: 'Er is geen redden aan'