Video

Hermien kan amper rondkomen en dat geldt voor een op de tien Brabanders

6 november 2023 om 12:00 • Aangepast 18 november 2023 om 02:01
nl
Acht procent van de Brabanders heeft vaak of bijna altijd moeite om financieel rond te komen. Dat blijkt uit onderzoek door Newcom in opdracht van Omroep Brabant. Uit dat onderzoek blijkt ook dat 56 procent in meer of mindere mate moeite hebben met rondkomen. Voor meer dan de helft van de Brabanders komen rode cijfers in het huishoudboekje dus akelig dichtbij.
Profielfoto van Rick LemmensProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Een van de mensen die het amper behappen, is Hermien Timmermans uit Vught. Ze leeft van een uitkering, maar ze houdt maandelijks net te veel over om in aanmerking te komen voor de voedselbank. "Om te leven zoals een normaal gezin hoort te leven, is het gewoon niet voldoende." Het verhaal van Hermien staat niet op zich. Door geldzorgen zijn veel mensen zoals zij op hulp aangewezen.

De voedselbank helpt landelijk wekelijks 120.000 huishoudens. Vorig jaar waren dat er in Brabant rond deze tijd 6.000. Maar ook mensen die nét boven de armoedegrens leven hebben hulp nodig.

Hermien kan terecht bij stichting 'Wij Omarmen', die mensen uit Vught en omgeving bijvoorbeeld helpt met een eigen 'winkel' waar boodschappen opgehaald kunnen worden. Met succes, maar "het is eigenlijk niet normaal dat er zoveel mensen zijn die dit nodig hebben", vindt Hermien.

Kijk hier hoe stichting 'Wij Omarmen' mensen in geldnood helpt

Zelf gelooft ze er nog niet in dat het na de Kamerverkiezingen op 22 november echt anders zal gaan. Armoede-coördinator Ellen Huinink koestert wel hoop, al is die pril. "Het zal niet binnen nu en vier jaar helemaal anders zijn, maar ik denk wel dat er een heel goed begin gemaakt gaat worden aan het oplossen van de problemen."

Geldzorgen aan de orde van de dag
In aanloop naar de verkiezingen deed onderzoeksbureau Newcom in opdracht van Omroep Brabant representatief onderzoek onder 808 inwoners van de provincie.

Uit dat onderzoek van Newcom blijkt, dat Hermien verreweg niet de enige is met geldproblemen. Zo gaven Brabanders antwoord op de vraag of ze problemen hebben om financieel rond te komen:

  • 44 procent heeft daar nooit moeite mee
  • 37 procent heeft dat af en toe
  • 10 procent heeft regelmatig problemen met rondkomen
  • Bij 4 procent komt dat vaak voor
  • 4 procent ervaart altijd problemen met rondkomen

Stress, wakker liggen en mentale problemen
Uit de enquête van Newcom blijkt verder dat de geldzorgen invloed hebben op het welzijn van mensen: 48 procent geeft aan stress te ervaren of te piekeren. 36 procent heeft vermoeidheidsklachten en bij 22 procent leiden geldzorgen tot mentale gezondheidsklachten.

Om toch rond te komen, moeten mensen keuzes maken over waar ze hun geld aan besteden. 68 procent zegt te bezuinigen op uitjes en niet of minder buiten de deur te eten. 57 procent bespaart op de vakantie. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft ook minder geld uit aan kleding, abonnementen en cadeaus.

Bestaanszekerheid
Een van de belangrijkste thema's in verkiezingstijd is 'bestaanszekerheid'. Voor veel kiezers is het een zwaarwegend onderwerp. Op een schaal van 1 tot 10 geven de ondervraagden daarom een 8,2 aan 'inflatie/koopkracht'. Voor 31 procent geeft deze kwestie voor hen straks de doorslag op welke partij ze gaan stemmen.

LEES OOK:

Hier lees je hoeveel Brabanders het zorgstelsel 'onbetaalbaar' vinden

Er is meer onderzoek gedaan naar het vertrouwen dat Brabanders in de overheid hebben en de uitkomst 'is niet vreemd'

Debat van het Zuiden
In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer houdt Omroep Brabant samen met Omroep Zeeland en L1 in Limburg op zaterdag 18 november het Debat van het Zuiden. De uitzending is die zaterdag live te zien van 19.30 tot 21.00 uur. Op Brabant+ en op de website/app van Omroep Brabant is na 21.00 uur de nabeschouwing te zien. Ook het landelijke themakanaal NOS Politiek en Nieuws zendt het debat live uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.