Virgil van Dijk schiet vanaf de strafschopstip raak: EK voetbal is dichtbij

16 oktober 2023 om 22:49 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:02
nl
Dankzij Virgil van Dijk uit Breda heeft het Nederlands Elftal zich maandagavond bijna zeker geplaatst voor het EK-voetbal. In de extra tijd van de uitwedstrijd tegen Griekenland mocht hij een strafschop nemen nadat ex-PSV'er Denzel Dumfries onderuit was getrokken. De aanvoerder van Oranje faalde niet. Het betekende de enige treffer: 0-1.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Door de winst op de Griekse concurrent kan de ploeg van bondscoach Ronald Koeman deelname aan de EK, volgend jaar zomer in Duitsland, amper nog ontgaan. Eerder in het belangrijke kwalificatieduel in Athene had Wout Weghorst nog een penalty gemist. Hij mocht aanleggen nadat Van Dijk tegen de grond was gewerkt.

"De overwinning is het belangrijkste."

De Koeman-formatie had het technisch zwakke, maar wel spannende duel al veel eerder moeten beslissen. Van Dijk kon daar na afloop niet mee zitten, zo liet hij weten tegen de NOS: "Uiteindelijk slepen we de overwinning eruit en dat is het belangrijkste. Ik ben blij dat ik de verantwoordelijkheid heb mogen nemen. We hadden deze tegenstand verwacht, maar we hadden het ons wat makkelijker kunnen maken door bijvoorbeeld die eerste strafschop te benutten. Of in de tweede helft bij een aantal counters. Natuurlijk kan het beter, maar je wint hier wel en hopelijk kunnen we deelname snel definitief veiligstellen."

Van Dijk stond nummer drie op het lijstje van strafschopnemers. Toen de Spaanse scheidsrechter Alejandro Hernández naar de stip wees, waren Weghorst en ex-PSV'er Xavi Simons al van het toneel verdwenen.

"Heb je gezien hoe het veld erbij lag?"

Over dat toneel gesproken: de geboren Bredanaar was er niet over te spreken: "Heb je gezien hoe het veld erbij lag? Dat dit kan en mag op dit niveau."

Behalve Van Dijk speelde ook keeper Bart Verbruggen uit Breda het hele duel, inclusief de laatste extra ruim 10 hectische minuten. PSV-middenvelder Joey Veerman nam in de 62e minuut de plaats in van Simons.

Van Dijk kreeg na afloop overigens kritiek van Griekse fans. Hij zou het thuispubliek hebben geprovoceerd door bij het juichen zijn tong uit te steken. Ook Griekse media spraken er schande van.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!