Video

Ziekenhuis schrijft uur muziek per dag voor: 'Patiënten genezen sneller'

18 oktober 2023 om 20:00 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:02
nl
Patiënten met een hersenaandoening krijgen sinds een week een nieuw medicijn in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, namelijk muziek. Naast de gebruikelijke medicijnen en fysiotherapie krijgen patiënten één tot twee uur muziek per dag voorgeschreven. Volgens verpleegkundige Anita van Meijel versnelt het de genezing. Dat bleek al na een testperiode, maar nu wordt muziek ook officieel ingezet. “Het is bijzonder, maar het werkt echt.”
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Op de afdeling van het Helmondse ziekenhuis waar Van Meijel werkt, liggen patiënten die een herseninfarct of hersenbloeding hebben gehad. Maar ook mensen met bijvoorbeeld een hersentumor of parkinson.

“Ze hebben vaak een verlamde arm, scheve mond, problemen met zien en moeite met praten”, vertelt Van Meijel. “Die moeten hier revalideren. Dat gebeurt met medicijnen en fysiotherapie. En sinds een week dus ook met muziek.”

"Door muziek te luisteren krijgen alle delen van je hersenen prikkels."

Neurologie-verpleegkundige Van Meijel kwam met het idee om muziek als medicijn in te zetten. “Ik heb een studie gedaan en daar heb ik gezien dat je met muziek heel veel kunt bereiken. Zo krijgen de patiënten meer rust, maar je kunt ook de hersenen ermee genezen. Door muziek te luisteren krijgen alle delen van je hersenen prikkels waardoor je sneller geneest.”

Volgens Anita is het een aanvulling en geen vervanging van de gebruikelijke medicijnen. “Het is vrijblijvend maar wij adviseren ’s avonds na het bezoekuur om één tot twee uur naar je favoriete muziek te luisteren. En dat twee maanden lang, nadat je uit het ziekenhuis bent gekomen, te herhalen.”

Alle muziek helpt, van Jan Biggel tot Nirvana en van Gerard van Maasakkers tot The Rolling Stones. Als het maar je favoriete muziek is. “Al is het direct na een herseninfarct soms beter om rustig aan te beginnen”, vult Van Meijel aan. "Als je rustige muziek aanzet dan kun je meebewegen. Als je meteen hardrock gaat luisteren, is je lichaam nog niet in staat zo snel mee te bewegen.” Het advies is dus om rustig op te bouwen.

“Hij kon ineens zijn been bewegen, dat was veel sneller dan verwacht."

Ze zou zelf voor carnavalsmuziek kiezen. “Ik denk dan aan carnaval dat ik altijd met vrienden vier, daar word ik vrolijk van. Dan ga je meebewegen, dat helpt de motoriek. En als er gezongen wordt, helpt het je spraakontwikkeling.” Dat allemaal samen helpt de genezing.

Het wordt geen karaoke op haar afdeling. “Maar je hoort wel mensen meeneuriën. En soms zing ik ook even mee, André Hazes is populair als meezinger.”

De eerste ‘wonderlijke genezing’ heeft Van Meijel al meegemaakt. “Een patiënt kon ineens zijn been bewegen, dat was veel sneller dan verwacht. Dat was echt heel bijzonder en uniek. Het is alleen lastig te onderzoeken in hoeverre muziek de genezing heeft versneld.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!