Mensen met dementie worden rustig van deze wand die als mensenhuid aanvoelt
Patty's doel is dat mensen rustig worden van haar voelwand. “Kinderen ontdekken de wereld door te voelen. Mensen met dementie kunnen op het einde alleen nog aanraken. De aanraking geeft een seintje naar je hersenen zodat je rustig wordt. Het is een afleiding van de rest van de wereld. Je kunt gewoon voelen en alleen denken aan wat je aanraakt.”
Haar vader is het beginpunt geweest van dit project. "Hij heeft vorig jaar november een herseninfarct gehad. Het was een heftige periode. Hij kon niet meer lezen en met mes en vork eten lukte ook niet. In het revalidatiecentrum hielp een heel team van mensen hem: van cognitieve therapeuten, ergotherapeuten, logopedisten tot een sportteam. Ik mocht meekijken bij de gesprekken die met hem zijn gevoerd. Ik kon ook vragen stellen."
Patty's vader had moeite om prikkels te verwerken. "Ik hoorde dat aanraking dan een fijn hulpmiddel kan zijn. Ik ben toen verder onderzoek gaan doen naar herseninfarcten en mensen met dementie. Mijn vader is de inspiratie geweest. Het is bij hem begonnen en van daar uitgegroeid tot wat het nu is."
"In de coronatijd mochten we niet aanraken."
Voordat ze de wand ontwikkelde, sprak Patty met de therapeuten van het revalidatiecentrum. “Ze gaven aan welke vormen ik moest gebruiken. Ook wisten ze hoe hard het materiaal moest om het fijn te vinden om aan te raken. De bollen hebben verschillende maten. Sommige zijn iets harder, sommige iets zachter.”
Het moest van Patty ook op menselijke vormen lijken. “Die geven meer het gevoel dat je het wilt aanraken. In de coronatijd mochten we niet mochten aanraken. Het is belangrijk om dat weer terug te brengen.”
Bezoekers van de Dutch Design Week reageren uiteenlopend. Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk. “Het voelt alsof je een ziekte aanraakt”, zegt een jongeman. “Pukkelig. Ik wil het blijven aanraken maar ook weer niet. Het is een raar gevoel.” Een vrouw: “Het lijkt alsof ik iemand aan het aanraken ben. Ik moet eraan wennen.”
"De wand is een soort avontuurtje voor iemand die hieraan zit te voelen.”
“Het lijken wel borstimplantaten”, zegt Froukje Jonkman die net flink heeft zitten voelen. Volgens haar had Patty wel verder mogen gaan. “Het is jammer dat het een beetje koud is. En ik vind het heel rubberachtig. De buitenste laag zou zachter mogen. Maar het is wel spannend. Er zijn allerlei vormpjes die je kan voelen en dat vind ik wel heel leuk. Het is een soort avontuurtje voor iemand die hieraan zit te voelen.”
Raffaela Vandermuhlen van de Design Academy zegt dat steeds meer studenten zich op gezondheid richten, ook op de geestelijke gezondheid. Volgens haar is de show met afstudeerprojecten van groot belang. “Dit is het moment waarop we de wereld uitnodigen om naar Eindhoven te komen. Dan mogen ze hier komen kijken naar waar onze ontwerpers toe in staat zijn."
"Grote merken komen hier kijken om te zien wat er in de designwereld gebeurt. Dat kun je de afstudeerders koppelen aan het bedrijfsleven. We verwachten een groep uit Amerika, van Nike. Ze gaan op zoek naar talenten. Ze kijken of er ontwerpers zijn die iets kunnen toevoegen aan hun bedrijf.”
Bekijk hier twee voorbeelden van werk van jonge design talenten tijdens de Dutch Design Week: