Crisisdebat over hoe het misging met de veiligheid bij gemeente Den Bosch

24 oktober 2023 om 07:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
Hoe heeft het zo mis kunnen gaan in de ambtelijke organisatie van de gemeente Den Bosch? Op verschillende afdelingen kon de afgelopen jaren de veiligheid van medewerkers en klanten niet worden gewaarborgd. Zo gebeurden er ongelukken bij de afvalstoffendienst, voelden medewerkers van de sociale werkvoorziening Weener XL zich onveilig en moest wethouder Kahya opstappen vanwege zijn opvliegende gedrag. Dinsdagavond debatteert de gemeenteraad hierover.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Inzet van het debat is de vraag waarom het College van B en W de gemeenteraad niet of te laat heeft ingelicht over alle dingen die in de ambtelijke organisatie verkeerd gingen. Daardoor liepen niet alleen ambtenaren gevaar maar ook klanten van de gemeente. Volgens de oppositie wist de raad pas hoe het erg het was, toen het Brabants Dagblad via een WOO-verzoek alle ambtelijke stukken te lezen kreeg.

Wat ging er allemaal mis bij de gemeente Den Bosch?

  • In juni 2020 vond er een bedrijfsongeval plaats bij de afvalstoffendienst, waarbij een vuilnisman gehandicapt raakte. Twee jaar later concludeerde de arbeidsinspectie dat er niets is gedaan om zo’n ongeval nog eens te voorkomen. Medewerkers die waarschuwden en ingrepen bij de afvalstoffendienst, werden op de vingers getikt. In 2021 gebeurde het maar liefst 35 keer dat er iemand gewond raakt. De arbeidsinspectie legde de afvalstoffendienst gedeeltelijk stil voor ruim een maand in december 2022.
  • Medewerkers van sociale werkplaats Weener XL klagen over scheldpartijen, intimidatie, angstcultuur en vernederingen bij de afdeling schone ruimte. Medewerkers durven hun mond niet open te doen omdat er gedreigd werd met inhouden van loon.
  • Na de brand in sporthal de Schutskamp in februari 2023 merkt een arbomedewerker dat de beheerders niet goed weten wat ze moeten doen bij calamiteiten. Het noodplan is verouderd en noodverlichting, brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties worden niet goed beheerd en onderhouden. Medewerkers bij andere publieke gebouwen maken zich ook zorgen over de veiligheid. Een beheerder van een sporthal zegt dat er in 8 jaar maar één keer een brandoefening is geweest.
  • Er wordt geklaagd over het gedrag van wethouder Ufuk Kahya. Medewerkers zouden gekleineerd en genegeerd worden. Ook zou hij hebben geschreeuwd tegen medewerkers. De informatie over Kahya is volgens het gemeentebestuur vaag. Het is onduidelijk of dat komt omdat mensen het niet durven te melden of omdat er niet zoveel aan de hand is. De wethouder is inmiddels opgestapt.

Zes oppositiepartijen in de Bossche gemeenteraad hebben vanwege al deze incidenten het initiatief genomen voor het debat van dinsdagavond. Will Houben van oppositiepartij de Bossche Groenen: ”Hoe kan het nou dat die onveilige situatie zo gegroeid is en hoe kan het dat we dat niet wisten als gemeenteraad? En wat heeft dat voor de veiligheid van de medewerkers betekend en voor de inwoners van Den Bosch?”

"Een raadsonderzoek is een goede stok achter de deur."

De oppositie wil graag dat er uiteindelijk een raadsonderzoek komt, vergelijkbaar met een parlementaire enquête in Den Haag. Paul Kagie van Leefbaar 's-Hertogenbosch: “We zijn verantwoordelijk als gemeenteraad we hebben het ons laten ontglippen. Laten we maar eens onder ogen zien waar dit vandaan komt, wat er is gebeurd en wat ons is overkomen. En ondertussen moet de ambtelijke organisatie en het college er aan werken om alles weer op orde te krijgen. Zo’n zwaar middel als het raadsonderzoek is een goede stok achter de deur.”

Het lijkt er niet op dat de oppositie echt haar zin krijgt. De grootste partij, coalitiepartner D’66 stemt in ieder geval tegen het zware middel van een raadsonderzoek, zo heeft ze al laten weten. Fractievoorzitter René van den Kerkhof: “Dat is niet onze oplossing omdat het veel tijd vergt van de raad en het de positieve ontwikkelingen op slot zet voor de komende tijd. Is de stad daar bij gebaat? Wij zeggen dan: nee.”

LEES OOK:

Brigitte werd ontslagen toen ze misstanden bij Weener XL aankaartte

Ambtenaren klagen over Bossche wethouder Kâhya: 'Onveilige werkomgeving'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!