Video

Man zit dronken achter het stuur en veroorzaakt ongeluk: 240 uur taakstraf

24 oktober 2023 om 15:32 • Aangepast 3 november 2023 om 02:01
nl
Een automobilist uit Tilburg veroorzaakte vorig jaar november bij Berkel-Enschot een ongeluk toen hij met 205 kilometer per uur over de snelweg A65 racete. Ook had hij bijna vier keer teveel gedronken en reed hij zeer onvoorzichtig en onoplettend toen hij tegen een andere wagen botste. Voor de rechtbank in Breda is dit alles reden de 33-jarige man een taakstraf van 240 uur op te leggen. Ook mag hij twee jaar niet achter het stuur zitten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De chauffeur werd formeel vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, maar de klachten die de drie inzittenden van de andere auto aan het ongeluk overhielden moeten wel serieus worden genomen. Allen hebben sinds het ongeluk om fysieke of mentale oorzaak amper kunnen werken.

'Onveilig en angstig gevoel'
Eén van hen zei tijdens de rechtszaak dat ze het ‘erg heftig’ vond te ervaren dat ze op jonge leeftijd even niets meer kan. Ook geeft het idee dat de man ooit weer mag autorijden haar een onveilig en angstig gevoel. De rechtbank bepaalde wel dat de Tilburger voor nog eens een jaar zijn rijbewijs kwijtraakt wanneer hij weer de fout in gaat.

Het ongeluk gebeurde op 1 november. De exacte toedracht is nooit onderzocht, maar volgens de rechtbank was het wel duidelijk wat er was gebeurd. De Tilburger, die in een BMW reed, lette niet goed op, hield te weinig afstand, reed meer dan 70 kilometer te hard én toeterend over de A65. Nadat hij rakelings langs een andere wagen was gereden, botste hij met een snelheid van bijna 205 kilometer per uur op een Fiat. Deze auto kwam door de klap op de rechter vluchtstrook, botste daarna tegen een vangrail en kwam midden op de weg tot stilstand.

Oprecht spijt
De rechtbank nam in zijn uitspraak mee dat de man niet eerder met politie of justitie te maken heeft gehad en dat hij werkt aan de psychische problemen waarmee hij kampt. Ook is het in zijn voordeel dat hij contact heeft gezocht met de slachtoffers en dat hij oprecht spijt heeft betuigd. De Tilburger gaat gebukt onder wat hij heeft aangericht, zo stelt de rechter. Om al deze redenen vindt de rechtbank een gevangenisstraf niet op zijn plaats. Ook wordt de periode dat hij zijn rijbewijs al heeft moeten inleveren, afgetrokken van de twee jaar dat hij nu niet achter het stuur mag zitten.

De officier van justitie had wel cel geëist, een jaar, en wilde dat de man voor drie jaar zijn rijbewijs zou moeten inleveren. De advocaat van de Tilburger kon zich erin vinden dat de man ernstig schuldig was aan de botsing.

Na de melding van het ongeluk rukten hulpverleners massaal uit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!