PSV baalt van rellen in Lens: 'We zullen de daders hard aanpakken'

25 oktober 2023 om 12:59 • Aangepast 3 november 2023 om 02:01
nl
PSV 'schaamt zich diep' voor de gebeurtenissen van dinsdagavond in Frankrijk. In de rust van de Champions League-wedstrijd tegen RC Lens sloopten supporters van de Eindhovense club stoeltjes en die gooiden ze, samen met enkele stukken vuurwerk, in een vak met fans van Lens.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"Hoewel we in de aanloop naar deze wedstrijd contact hadden met alle supportersgroepen, gaat het in de rust toch mis", zegt een woordvoerder. "We steken er veel energie en tijd in om te blijven praten met supportersverenigingen en dan verstiert een kleine groep het. We zijn nu samen met de Franse autoriteiten bezig met het onderzoek. De beelden zijn opgevraagd en als we zien wie het zijn, zullen we de daders hard aanpakken."

De wedstrijd in Lens eindigde in een 1-1 gelijkspel. PSV-spits en -aanvoerder Luuk de Jong gaf meteen na afloop al aan dat hij baalde van het gedrag van rellende PSV-supporters in Lens. "Dat is altijd vervelend. Dit soort dingen wil je niet zien. Het is een klein groepje dat dat doet. Ze verpesten het voor de anderen", zei hij.

Supportersvereniging
Voorzitter Rob Bogaarts van de supportersvereniging van PSV zegt dat veel fans zich hebben gemeld die in Lens aanwezig waren. Ze zijn boos en verdrietig omdat het merendeel van de tweeduizend supporters zich voorbeeldig gedragen heeft. "Er zijn allerlei dingen fout gegaan, laat dat duidelijk zijn. En ik kan niet ontkennen dat er dingen over en weer zijn gegooid, maar nu bestaat het beeld alsof wij allemaal zware hooligans zijn. Dat is natuurlijk onzin."

De informatie die tot nu toe naar buiten is gekomen, is volgens Bogaarts niet compleet. "Ik heb tegenstrijdige geluiden gehoord over wanneer het mis is gegaan en waar dat aan lag." Bogaarts wil de gebeurtenissen niet bagatelliseren. "Natuurlijk baal ik en ben ik nijdig."

Vrezen voor nieuwe straf
PSV staat er bij de UEFA al niet zo goed op. De Eindhovense club werd een jaar geleden al gestraft na ongeregeldheden bij Arsenal. De club moest toen een Europese uitwedstrijd zonder publiek spelen en kreeg een boete. PSV bereidt zich voor op de uitwedstrijd tegen Sevilla en moet nu vrezen voor een nieuwe straf.

"Als we uitwedstrijden moeten spelen zonder fans, dan tref je daar ook de spelers mee", zei Luuk de Jong hierover. "De laatste wedstrijden gingen goed, zoals het hoort te gaan", zegt de woordvoerder van de club woensdag. Volgens haar had de club fans gewaarschuwd zich te gedragen in Lens. "Ook al omdat fans al een reis hebben geregeld naar Sevilla. We zeiden: 'Verpest het niet'."

Donderdag overleg in Eindhoven
Dinsdagmiddag was het nog rustig in Lens. Twee uur voor het begin van de wedstrijd braken rellen uit. Daarbij raakten volgens de Franse politie 24 mensen lichtgewond.

"Donderdagochtend komen alle veiligheidsmensen bij elkaar in Eindhoven, een deel zit nu nog in Frankrijk", geeft de club aan.

LEES OOK: 24 lichtgewonden bij rellen rond Champions League-duel PSV in Lens

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!