Video

Man doodgeslagen met ijzeren staaf, verdachte wil snel naar tbs-kliniek

25 oktober 2023 om 17:13 • Aangepast 3 november 2023 om 02:00
nl
De cliënt van de GGzE in Eindhoven die verdacht wordt van het doden van een medebewoner van deze psychiatrische instelling, kan de moord niet worden toegerekend. Dit vanwege zijn psychische toestand, zo blijkt uit een rapport van een psycholoog en een psychiater. De verdachte sloeg in april het 51-jarige slachtoffer dood door hem 51 keer met een ijzeren staaf te slaan.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De psycholoog en de psychiater hebben de 30-jarige verdachte onlangs onderzocht. Volgens deze gedragsdeskundigen was de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze adviseren de rechtbank om hem alleen tbs met dwangverpleging op te leggen. Zelf verklaarde de verdachte dat hij was vergeten zijn medicijnen in te nemen.

De rechtbank in Den Bosch boog zich woensdag in een tussentijdse zitting over wat er op 23 april is gebeurd. Uit beelden waarop de fatale klappen te zien zijn, zou ook blijken dat er sprake was van voorbedachte rade, dus moord. De verdediging weerspreekt dit en houdt het op doodslag.

'Nu al op wachtlijst'
De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt nu alvast op een wachtlijst voor een tbs-kliniek te plaatsen. Ze gaat ervan uit dat de uitkomst van de strafzaak zal worden dat de man alleen tbs met dwangverpleging krijgt. Anders wordt hij pas begin volgend jaar aangemeld en moet hij dan nog maanden wachten op een plek. De rechtbank, die de zaak op 18 januari inhoudelijk behandelt, wees het verzoek af.

"We begrijpen het verzoek heel goed, gezien uw belang zo snel mogelijk met een behandeling te kunnen starten", zei de rechtbankvoorzitter. "Het is echter geen beslissing die we al kunnen nemen, omdat we daarmee zouden vooruitlopen op de uitkomst van deze zaak. Daarnaast is het ook de vraag of hij zonder vonnis op een wachtlijst geaccepteerd wordt."

Politie en ambulance waren er na de melding snel bij:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!