Moerdijkers én arbeidsmigranten vinden luisterend oor bij de koning
Zoals een jonge Bulgaar, die nog maar een paar maanden in Moerdijk werkt. Hij is van de trap gevallen en heeft zijn hand in het verband. Daardoor kan hij niet werken. Van het uitzendbureau krijgt hij maar een week loon doorbetaald. Daarna niks meer omdat hij niet werkt.
Zowel de koning als de minister fronst de wenkbrauwen. "Dat is tegen de wet", vertelt de minister de Bulgaar. Maar hij zit klem en accepteert dat. Het uitzendbureau heeft niet alleen zijn werk, maar ook zijn onderdak geregeld. Als hij moeilijk gaat doen, dan staat hij straks letterlijk en figuurlijk op straat.
"Zij hebben ook recht op nette arbeidsomstandigheden en een fijn huis om in te wonen."
Karien van Gennip raadt de Bulgaar aan om zich aan te sluiten bij een vakbond, die voor hem kan opkomen. "Na bijna twee jaar ministerschap zie ik dat wij in Nederland nog heel vaak niet op de juiste manier met arbeidsmigranten omgaan. Het zijn mensen zoals u en ik, die ook recht hebben op nette arbeidsomstandigheden en op een fijn huis om in te wonen."
De koning brengt ook een bezoek aan het bedrijf DSV Solutions op industrieterrein Moerdijk, dat juist blij is dat zo'n 200 Polen, Roemenen en Bulgaren hun vacatures invullen. En daarom vindt het bedrijf het des te belangrijker dat zijn arbeidsmigranten goed en fijn onderdak in de omgeving hebben.
"De leefbaarheid staat hier onder druk, ook voor de buitenlandse werknemers die hier komen wonen."
Maar daar wringt de schoen. Want lang niet iedereen in Moerdijk is blij met de naar schatting 4600 buitenlandse werknemers in Moerdijk. De gemeente heeft vijf plekken aangewezen waar hotels voor ruim duizend extra arbeidsmigranten moeten komen. Drie daarvan liggen om Moerdijk Dorp.
In buurtcentrum de Ankerkuil spreekt de koning met dorpsbewoners, die zich hebben verenigd in de Dorpstafel Moerdijk. Raoul Nuijten benadrukt namens hen dat ze in het dorp niks tegen arbeidsmigranten hebben. Maar op 1150 inwoners zijn drie hotels met 1000 buitenlanders volgens hem wel erg veel.
"We worden hier steeds meer ingekapseld door een nieuw logistiek park, de uitbreiding van de zeehaven, een spoorterminal en steeds meer arbeidsmigranten", vertelt Nuijten. "De leefbaarheid staat hier onder druk, ook voor de buitenlandse werknemers die hier komen wonen."
De Dorpstafel ziet daarom liever dat de arbeidsmigranten meer verspreid over de gemeente Moerdijk worden gehuisvest. Maar wethouder Danny Dingemans vertelt de koning dat er al toezeggingen zijn gedaan aan projectontwikkelaars, die niet zomaar zijn terug te draaien wegens gebrek aan draagvlak onder de bewoners van het dorp.
"Deze thematiek speelt in heel Nederland en het belangrijk dat het goed op de agenda staat."
Na bijna drie uur eindigt het werkbezoek van de koning aan Moerdijk. "Het is heel goed dat ik begrijp wat er hier aan de hand is. Samen met de minister. Wij nemen dit ook mee naar Den Haag. Deze thematiek speelt in heel Nederland en het is belangrijk dat het goed op de agenda staat", aldus de koning.
Nadat de koning is vertrokken, is er vooral bewondering hoe betrokken en goed geïnformeerd hij was. Raoul Nuijten: "Ik denk dat de koning en minister zeker dingen mee terugnemen naar Den Haag. Want we proberen hier echt alle ontwikkelingen samen goed in te passen. Ook de arbeidsmigranten zien we hier graag komen, maar we willen niet dat Moerdijk Dorp verder in de knel komt. Dus koning, help ons alsjeblieft!"
LEES OOK: 1000 extra arbeidsmigranten in Moerdijk: inwoners klagen bij de koning