Carline van Breugel is maar heel even Kamerlid: anderhalve dag
Natuurlijk was ze liever eerder de Kamer ingegaan, maar ook voor die kleine 36 uur komt ze graag in actie, vertelt de 28-jarige Eindhovense. Voor haar studie verhuisde ze naar Amsterdam. Eerder was ze voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en werkte ze bij de Algemene Onderwijsbond (AOb).
“Ik heb voor anderhalve maand onbetaald verlof aangevraagd, zodat ik klaar kon staan voor de Tweede Kamer", vertelt ze enthousiast bij radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant. Ze vervangt Kamerlid Hanneke van der Werf, die met zwangerschapsverlof is.
"Het kan zomaar zijn dat het van één stem afhangt. Daarom moeten alle zetels bezet zijn."
Een toegangspasje heeft ze nog niet, uitleg over het koffieapparaat volgt nog en de inlogprocedure wordt ook nog uitgelegd. "Dat komt allemaal vandaag nog. Ik ben woensdag beëdigd en daarna gelijk naar het debat gerend voor een stemming."
Want dat is de belangrijkste reden dat ze voor 36 uur komt opdraven. "Donderdag wordt gestemd over de rente van de studieleningen. D66 heeft een voorstel ingediend om die rente te verlagen naar nul procent. De Kamer telt 150 zetels en het kan zomaar zijn dat het van één stem afhangt. Daarom is het belangrijk dat alle zetels bezet zijn."
Tijdens het verkiezingsreces wordt er in de Tweede Kamer niet vergaderd. Kamerleden kunnen in die periode stukken en dossiers bestuderen, op werkbezoek gaan en het land in om hun achterban te spreken. "De Tweede Kamer is wel gewoon open. Je moet je werk kunnen doen. En de Kamer wordt ook regelmatig teruggeroepen van reces", vertelt ze hoopvol.
Ook voor de verkiezingen van 22 november staat ze op de kieslijst voor D66, op plek nummer 24. De kans dat ze opnieuw in de Kamer komt is niet zo groot, D66 staat in de peilingen op minder dan tien zetels. Ze heeft geen recht op wachtgeld. Daarvoor moet je minimaal twee jaar in de Kamer hebben gezeten.